Uit de oude doos (2007): Moe

Ik ben moe, heel moe. Moe van alle misverstanden die er bestaan over de Islam, moe van mensen die het vertikken om zelf na te denken en alleen de grote massa nablaten en moe van de lobby om die misverstanden in stand houden.

Een tijdje geleden stond er een anoniem artikel in een VVD-blaadje: de Koran zou herschreven moeten worden. In Nova kwam een VVD-muts uitleggen hoe het zat. Theologe is ze, maar gedurende het gesprek erkende ze vrijwel niets van de Islam af te weten. Nou, dat staat je netjes zeg! Haar gesprekspartner was theoloog Mohammed Cheppih, de meest bekakt pratende Marokkaan op aarde, maar daarom misschien wel de meest ideale kandidaat om het debat aan te gaan met mevrâh.

Dat ze niet alleen geen kaas had gegeten van de Islam, maar ook geen enkel maatschappelijk besef had, bleek wel toen ze – na een opmerking van Cheppih, waaruit zij tot haar grote verbazing opmaakte dat de Islam ook anders dan alleen fundamentalistisch zou kunnen worden uitgelegd – met grote ogen zei: “maar waarom weten de Nederlanders dat dan niet?” Pardon? Er wonen meer dan 1 miljoen moslims in dit land, denkt u dat die geen van allen Nederlander zijn? Nee, natuurlijk niet: ze hebben allemaal (geheel ten onrechte) een dubbel paspoort toch? Ik snap het al: het onderscheid “Nederlander – moslim” moet worden uitgelegd als “goed burger – paria”. Wat zou er toch mis zijn met dit land? *zucht*

Maar goed, hier dan een poging om wat hardnekkige misverstanden over de Islam uit de wereld te helpen:

Er staat nergens in de Koran dat je een hekel moet hebben aan homo’s (laat staan dat je ze wat aan moet doen). Ja, homosexualiteit (de daad dus) is een zonde, maar God rekent in het hiernamaals met praktiserende homo’s af. Dat is niet aan de mens.

Als moslim heb je anders gelovigen (joden en christenen) te respecteren. Zij worden in de Koran “mensen van het boek” genoemd. God heeft immers ook de Thora en de Bijbel aan de mens geopenbaard. Het wordt wel afgeraden om banden aan te knopen met ongelovigen.

Vrouwen worden niet achtergesteld in de Islam. Het idee achter polygamie is, dat een vrouw (bijvoorbeeld na de dood van haar man) niet als alleenstaande vrouw achterblijft. Het is dus ter bescherming van kwetsbare vrouwen. Vrouwen erven om die reden ook minder dan mannen: als het goed is, hebben zij minder nodig omdat er voor hen gezorgd wordt.

In islamitische landen staan ook kerken en synagogen, Nederland is met al haar moskeeën echt niet zo bijzonder! Dat niet in alle islamitische landen 100% vrijheid van godsdienst bestaat, ligt niet aan de Islam maar aan de desbetreffende dictator.

Ritueel slachten is niet dieronvriendelijker dan de kogel, een paar duizend volt of het machinaal onthoofden van kippen. Denkt u daar eens aan, de volgende keer bij de slager.

De meeste vrouwen dragen een hoofddoek omdat zij dat zelf willen. Sommigen omdat ze dan met rust worden gelaten door het manvolk (wat volgens mij niet helemaal “vrij” is, maar wie zit er dan fout?), sommigen als statement, sommigen omdat ze vinden dat hun geloof dat van ze vraagt. Het is maar een lapje stof, het betekent niet dat er een achterlijke onder schuilt.

Vasten is niet ongezond. Als je niet enorm gaat bunkeren op het moment dat je weer mag eten en drinken, komt je lichaam er zelfs van tot rust. De gedachte achter Ramadan, is dat je weet hoe het is om honger en dorst te hebben. Het vergroot solidariteit met armen en spoort de mens aan om te delen met zijn buren.

Zelfmoord is niet toegestaan. Zelfmoord uit naam van de Islam kan dus niet. Zelfmoordterroristen zijn de weg duidelijk kwijt.

Eerwraak en vrouwenbesnijdenis is niet islamitisch. Van vrouwenbesnijdenis is algemeen bekend dat dat ook bij christenen voorkomt. Wel is het zo, dat ongeschoolde en ongeletterde mensen wordt wijsgemaakt dat hun geloof het voorschrijft. Kennis is macht, helaas heeft niet iedereen in de wereld die macht.

De profeet Mohamed (vzmh) was geen pedofiel. Eén van zijn vrouwen, Aicha, was weliswaar veel jonger dan hij en was nog een kind toen zij trouwden (zijn eerste vrouw, Khadija, was overigens 15 jaar ouder), maar dat huwelijk werd pas geconsumeerd toen zij geslachtsrijp was. Dat was overigens volkomen normaal in de 7e eeuw na Christus.

Nou, zo vind ik het wel weer ff welletjes. Maar als u nog een potentieel vooroordeel hebt, dan hoor ik dat graag! ;-)

Een gedachte over “Uit de oude doos (2007): Moe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s