Perceptie

Perceptie

Zien is geloven, maar is wat wij zien wel altijd waar?

Vaak zeggen mensen dat er anderen met een plank voor hun hoofd lopen, maar ik geloof dat iedereen met een blok beton voor z’n kop loopt. Sterker nog, mensen zijn blind voor de waarheid.
Dit blok wordt meestal niet door onszelf gecreëerd, maar wordt ons voorgeschoteld door mensen die niet willen dat wij de werkelijkheid zien zoals deze is.  Mensen nemen ook veel te snel dingen aan zonder hierover na te denken, zonder ook maar enige logica na te gaan.  Wat realiteit betreft zijn mensen net sponzen; ze zuigen alles op wat binnen hun referentiekader past.

Het grootste toneelspel (zo zal ik het maar noemen) was van regisseur Adolf Hitler. De Duitsers zullen tot op de dag van vandaag ontkennen dat zij wisten wat hij van plan was, toen hij ze werkgelegenheid aanbood in de jaren 1928 – 1939. Hoe kun je ontkennen, dat wanneer je massaal te werk wordt gesteld in fabrieken om wapens te maken voor je regering, of in dit geval dictator, dat hij (of zij) niet op een oorlog uit is?? Denk je dat hij ze gaat gebruiken om de wereld te laten zien dat hij op oud en nieuw het beste vuurwerk heeft? Kom op zeg, hoezo geen blok beton voor je kop?!

Over realiteit gesproken, ooit kwam ik deze quote tegen:

“People live their lives bound by what they accept as correct and true. That’s how they define “reality”. But what does it mean to be “correct” or “true”? Merely vague concepts… their “reality” may all be a mirage. Can we consider them to simply be living in their own world, shaped by their beliefs?”

Ik geloof in deze quote en in deze woorden: goed en kwaad bestaat niet. Voor iedereen is “goed” en “kwaad” anders en dit reflecteert meteen op hoe wij de realiteit aannemen, en bepaalt dus direct onze perceptie op alles om ons heen. De groep die hier het meeste voordeel uit haalt, is de media.

De media bepaalt hoe wij denken, of liever gezegd; de media programmeert ons tot de hersenloze dwazen die wij vanaf onze geboorte zijn voorbestemd te zijn. Mensen hebben geen eigen mening meer; ze nemen aan wat ze zien en gebruiken dat als hun mening, zonder na te denken en de feiten na te gaan of iets wel klopt. Zij die, net als velen die hier blogs schrijven bijvoorbeeld, wel hun eigen mening hebben, worden gezien als “outcasts”: een verbaal gevaar voor de maatschappij. Zodra zij hun stem laten horen, zullen de machthebbende groeperingen niet lang wachten om hen de kop in te drukken, puur omdat het hun positie in gevaar brengt. Want stel je voor dat de hele maatschappij werkelijk na zou gaan denken…

Het meest bekende voorbeeld van het afgelopen decennia is: Amerika roept dat Irak kernwapens maakt, dus laten we de boel plat bombarderen voor ze op ons gaan schieten! Wat eigenlijk betekent: onze brandstoffen raken op en daar is nog teringveel olie!! Laten we de boel bezetten, de olie jatten en vervolgens weggaan en doen alsof ze een oorlog wilden ontketenen en wij de helden zijn die dat voorkwamen!

Gelukkig zijn er manieren voor ons “outcasts” om wel onze mening te laten horen en om te laten zien hoe de wereld voor ons werkelijk in elkaar zit. Wat Je Zegt Ben Je Zelf is een manier om dit te kunnen doen, of het nou is om gehoord te worden of om mensen wakker te schudden. Elke stem telt, elke stem is er om gehoord te worden, gebruik deze dan ook.

Wanneer één stem opstaat, wordt deze afgemaakt: kijk naar Abraham Lincoln, John F. Kennedy, Martin Luther King. Maar ook onze Nederlandse Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Of deze mensen nou gelijk hadden of niet, doet er niet toe. Ze gaven tenminste hun eigen mening en gingen niet mee met dat stemmetje dat in hun oor fluisterde wat ze moesten doen.

Daarom wordt het tijd dat mensen massaal voor zichzelf op gaan staan, een hamer pakken en dat blok beton finaal kapot slaan. Mensen moeten na gaan denken, logisch na gaan denken! Want zeg nou zelf: alles wat wij zien op tv, maakt de wereld erger dan dat het werkelijk is, wat er toe leidt dat het ook daadwerkelijk zo erg wordt. Het enige wat er nu nog te zeggen valt hierover is: wat ik hiermee probeer te bereiken is jullie gehersenspoelde breinen te bevrijden. Ik wijs je de deur, maar jullie moeten er doorheen lopen, wij wachten aan de andere kant.

2 gedachtes over “Perceptie

  1. Ik ben het er wel mee eens. Goed en kwaad is inderdaad anders voor iedereen. En daartussen is ook nog een heel grijs gebied met dingen die niet goed genoeg om ‘goed’ te zijn, maar ook niet kwaad genoeg om tot die andere categorie te behoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s