‘Zestienjarige in elkaar geslagen na uitspraken op Twitter’

ROTTERDAMIn Rotterdam is gisteren een zestien jarige jongen in elkaar geslagen door een groep artiesten. De jongen zou irritatie opgewekt hebben bij de broers Fouradi en zanger Gio.

De 16-jarige radio dj zou zich nog al negatief uitgelaten hebben over een getwitterde foto van Gio en zijn broertje. De gemoederen liepen hoog op toen de zanger dreigde met klappen. Ook Gio’s broertje, Lorenzo, dreigde klappen te geven.

Een paar weken eerder kreeg de jongen het ook al aan de haal met de broers Fouradi. De line ‘vier shows in een week’, in het liedje ‘Stiekem’ was de boosdoener. De tweet ‘Fouradi heeft 4 shows in een week? Dat heeft de gemiddelde skirre rapper ook!’ werd uiteindelijk fataal.

Bij een festival waar zowel de broers Fouradi als Gio en Lorenzo optraden ging het mis. De Rotterdamse jongen kwam backstage in aanraking met de broers en werd aangevallen.

De jongen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, de artiesten zijn opgepakt en worden verdacht van mishandeling.


Dit zou zomaar een artikel in een Nederlandse krant kunnen zijn. En zeg nou eerlijk, kijk je er nog raar van op als je leest over een aanhouding, vechtpartij of zelfs moord naar aanleiding van een uitspraak op Twitter? Het bovenstaande bericht is fictie, gelukkig, maar wel gebaseerd op feiten.

Neem het profiel van een 16 jarige stadsjongen. Aan het puberen en ontdekken, verder nog al eigenwijs, nieuwsgierig, bijdehand en een beetje brutaal. Veel met internet bezig, werkt aan verschillende projecten en is op Twitter goed voor een kleine 600 volgers. 

Al luisterend naar het nummer ‘Stiekem’ van Fouradi en Lange Frans kom je al snel de tekst: ‘Vier shows in een week’ tegen. Maar wie daar iets over twittert is de klos. ‘Fouradi heeft 4 shows in een week? Dat heeft de gemiddelde skirre rapper ook!‘ wordt door Brahim Fouradi beantwoordt met: ‘Ey @JaimyNL ga jij gwn stage lopen en je klein reetje dichthouden of wat?!‘ .

Als je vervolgens je onbegrip uit over Fouradi wordt het avondtuur al snel vervolgd met een tweet van Mo Fouradi: ‘Wat loop je nou te lullen, kom concreet met iets of hou je kop dicht!‘.

Wie had verwacht dat dit zo uit de hand zou lopen? Sterker nog, wie had überhaupt verwacht dat er op die tweet gereageerd zou worden?! Een goed-maak-tweet naar Mo dan maar: ‘Niks met jou bro! Had een aanvaring met je broer, jij bent dope!‘. Echter geldt bij de Fouradi’s de regel: mag je mijn bro niet, dan mag je mij ook niet!

Is dit hoe je om zou moeten omgaan met kritiek? Of is dit hoe je hoort te reageren op een tweet van een zestienjarige? Een bijdehante 16-jarige, dat wel, maar toch.

Een paar weken later verscheen de volgende foto op Twitter:

Gio en Lorenzo

Het zijn Gio en zijn broertje, Lorenzo, die allebei een tattoo gezet hebben. Hartstikke leuk, maar vooral de blikken van de broertjes waren onderwerp van gesprek. Zanger Deazy twitterde: ‘Foute blik bro, haha!‘ waarop Gio reageerde met: ‘geen aandacht zoeken jongen‘ en ‘@Deazymusic of moet ik die ene foto van jou online zetten met die ingesmeerde lippen van je? Whaaaahaaaaaaaaaaaa‘.

Een week later gooide Gio ‘SEKS moet VIES‘ op Twitter. Precies, de link was snel gelegd. Een retweet met de beruchte foto en de tekst ‘SEKS moet VIES’ had de volgende gevolgen:

Is dit de lol die een zestienjarige mag hebben op Twitter? Of gaat dit echt veel te ver? Horen artiesten zich hier zo druk om te maken dat er klappen uitgedeeld moeten worden? Hebben artiesten geen voorbeeldstatus? Met een grote aanhang zou je toch denken van wel. Aan professionaliteit schiet het hier in ieder geval zwaar te kort.

Professionaliteit! Dan komen we bij rapper Kempi. Die daar in tegen wél om kan gaan met kritiek!

Kempi, die eerst ook niet bekend stond om zijn goede gedrag. Maar hij is blijkbaar veranderd. Met zijn actie #TEGENK4NKER wil hij geld ophalen voor kankeronderzoek. Schelden met Kanker op Twitter? Not done, doet KemperVeen™ niet meer. Tegen Kanker, met z’n allen! Goed bezig, dat is Kempi. Professionaliteit? Ik denk het wel. Doet hij het voor publiciteit? Misschien een beetje. Maar die publiciteit is verdiend, want Kempi heeft door hoe het moet. Respect is belangrijk.

Goed omgaan met fans, ook als je kritiek krijgt. Dat is toch het minste wat je als artiest kunt doen. En als je van jezelf weet niet met kritiek om te kunnen gaan, probeer het dan gewoon te negeren. Dreigen met klappen is zwak, hoe brutaal, bijdehand, eigenwijs en nieuwsgierig iemand ook is.

Door kritiek is duidelijk dat er nog te verbeteren valt, en verbetering is ontwikkeling. En als artiest, met een voorbeeldstatus, is ontwikkeling erg belangrijk en zijn fans het belangrijkste. Door haat of kritiek te ontvangen, weet je dat je het goed doet.

En wat betreft 16 jarige jongetjes; soms is het beter om je kop dicht te houden. 

Het is echter nu wel duidelijk welke artiesten professionaliteit bezitten, en wie er echt nog een puntje aan kunnen zuigen.

3 gedachtes over “‘Zestienjarige in elkaar geslagen na uitspraken op Twitter’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s