Gelijkhebberij

Ik word er geloof ik nogal eens van verdacht ontzettend graag gelijk te willen hebben. Waarschijnlijk komt dat door de hartstocht waarmee ik een discussie pleeg te voeren. Tegen het einde hiervan wordt er nogal eens door de ‘tegenpartij’ verzucht: “je hebt ook wel gelijk”, of “Jaaa hoor, je hebt gelijk hoor!”

Verbaasd kijk ik dan mijn gesprekspartner aan. Denkt hij nou werkelijk dat dat mijn doel was? Gelijk krijgen? Zoals gezegd, ik maak het er waarschijnlijk zelf naar. Ik gooi me vaak vol overgave in de strijd, waarvan ik op dat moment nog niet eens wist dat het een strijd ging worden. Vaak denk ik dat het volkomen logisch is, zoals ik over een bepaald onderwerp denk. Ik ben dan oprecht verbaasd als men daar tegenin gaat! Niet, omdat ik dus denk dat ik altijd gelijk heb, maar omdat iets in mijn hoofd zo volstrekt logisch is, dat ik me niet kan voorstellen dat er iemand is die daar anders over zou kunnen denken. Nogal impulsief begin ik dan mijn verhandeling, leg ik uit waarom ik het zo zie en waarom dat toch gewoon een kwestie van gezond verstand zou moeten zijn.

Blijkbaar voelen mensen zich door deze benadering erg in de hoek gedrukt en gaan ze naarstig op zoek naar tegenargumenten, soms net zo impulsief als mijn initiële ‘aanval’. Ik bedoel het echter niet aanvallend! Ik denk dat ik nog veel te veel vanuit mezelf en mijn eigen referentiekader reageer en er te weinig bij stilsta dat het bij iemand anders wel heel anders kan werken.

Soms lijkt het wel of het een Hoger Doel is, Gelijk Krijgen. Neem nou Geert Wilders. Die gooit er de ene sappige oneliner na de andere uit, maakt ook niet uit of je onderweg op een paar tenen gaat staan. Zolang de meute maar juicht. En die meute, die kun je heel selectief gewoon zelf kiezen. Je gaat dus bepaalde mensen gewoon uit de weg. Je gaat niet bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel zitten, want die man doet zijn huiswerk en die zou wel eens lastige vragen kunnen stellen en jou op een voor jou ongelukkige manier kunnen portretteren. Bovendien is het live, dus je kunt niet met wat knip- en plakwerk de boodschap lekker geredigeerd voor het voetlicht brengen. Je moet daar en dan presteren, zo niet, dan zak je jammerlijk door het ijs. En stel dat dan de meute afhaakt!

Blijft de vraag: heeft Geert Wilders eigenlijk gelijk? Vast wel, op sommige punten. Zoals iedereen wel eens gelijk heeft. De fout die hij in mijn ogen maakt, is dat hij zichzelf volkomen diskwalificeert door mensen onnodig te kwetsen en te beledigen. Ik probeer vaak om zaken van verschillende kanten te bekijken. Zo hoorde ik Geert ook wel eens zinnige dingen zeggen – niet zodanig dat hij nog maar in de búúrt kwam van een stem mijnerzijds! – maar bij de kopvoddentaks ben ik definitief afgehaakt. Vanwaar deze stompzinnige term? Hoe kun je nou ooit weer serieus genomen worden wanneer je zo’n schoolpleinscheldwoord bedenkt??

Ik vind het zo zot, dat ik er amper woorden voor kan vinden. Het geeft bovendien zo goed weer, hoe hij op dat moment in het nauw zat. Want mensen die beginnen te schelden, doen dat vaak omdat ze het anders ook niet meer weten. Ik begrijp niet wat hij nou heeft willen bereiken met dit buitengewoon kwetsende, beledigende woord. Zeker niet de dialoog op gang brengen met degenen met wie hij een probleem heeft! Hij zegt dan altijd wel dat hij geen probleem heeft met de islam… alleen met de extreme uitwassen ervan. Waarom reageert hij zich dan toch af op de welwillende, gematigde moslim door zo met modder naar ze te gooien? Hij zegt toch zelf dat die hem niks hebben misdaan?

Enfin, op zo’n manier haal je nooit je gelijk en je verliest ook nog eens het respect van vele mensen. Ik denk dat zijn isolement hem nog gekker heeft gemaakt dan hij al was, hij slaat maar wat om zich heen omdat zijn leven toch al voorbij is. Hij heeft niets meer te verliezen en voor straf wil hij ook nog eens de waardigheid ontnemen van een hele groep mensen die dit nooit voor hem gewenst hebben.

Had Anders Breivik gelijk? Ik durf het niet te zeggen, want ik gun het die man niet om ook maar een letter van zijn stompzinnige manifest te lezen. Door zijn verschrikkelijke acties heeft hij het recht voorgoed verspeeld om ooit aangehoord te worden. Was dat dan zijn doel? Heeft hij nou gelijk gekregen?? Want dat wilde hij toch, more than anything?? ‘Het was verschrikkelijk, maar noodzakelijk’ ….dat was toch zijn tekst? En nu? Heeft hij hiermee gekregen wat hij wilde? Denkt hij nu echt dat hij, door deze verschrikkelijke moorden te plegen, de wereld ten gunste van zijn denkbeelden heeft veranderd?

Ik denk het niet. Niet dat ik altijd gelijk heb, hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s