Ontkurkt

Wij, AD(H)D-ers, wij hebben een apparaatje in ons hoofd. Of nee, eigenlijk is het meer een soort…opslag…dinges. Een tank, zo je wilt.

Met een kurkje erop.

Dat tankje heet hyperfocus. Daarin slaan wij alle aandacht en concentratie op, die we eigenlijk heel hard nodig hebben bij het uitvoeren van ons dagelijks leven.

Wij gebruiken dat dus niet meteen, nee….we sparen het op! Vandaar dat wij ons hoofd er zo vaak niet bij hebben, we om de haverklap over spullen en over mensen struikelen, binnen 5 minuten zijn vergeten wat Piet Paulusma nou ook alweer zei over het barbecue-weer van morgen….terwijl we dus wel toevallig nét een barbecue hadden gepland voor de volgende dag! Waar we nog lang niet klaar voor zijn, omdat we het perfect willen doen en veel te veel mensen hebben uitgenodigd, maar veel te laat zijn begonnen met de voorbereidingen en het vlees zou maar zo wel eens op kunnen zijn als wij om 5 voor 6 hijgend bij de schuifdeuren aankomen (en er hoogstwaarschijnlijk tussen geplet worden).

Euuh..? Ik dwaal af……..

Maar goed, die concentratie die we dus niet gebruiken, slaan wij op in dat tankje.   Tot op een dag de druk binnenin dat tankje (waarin zich nu een zéér geconcentreerd, uiterst explosief goedje bevindt) te hoog wordt en de kurk er met een rotgang vanaf knalt!!

Mag ik u voorstellen: Dit is Hyperfocus.

Hij gaat er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat je de komende tijd nog maar met één ding bezig bent!! Hij laat je alles over dat ene onderwerp opzoeken wat er maar te vinden is, hij laat je er over doorratelen tot de mensen in je omgeving huilend op zoek gaan naar een teiltje omdat ze het geëmmer spuugzat zijn, iedereen die het wel of niet wil horen is slachtoffer. Deze periodes kunnen aanhouden van een paar uur tot meerdere dagen.

Hyperfocus stuwt je wel op tot de meest grootse prestaties! Dit zijn de uitgelezen momenten voor het schrijven van een briljant blog (of een compleet boek), of het uitvinden van de meest fantastische uitvinding aller tijden. Of iets anders waar de persoon in kwestie zijn interesse heeft liggen. Je hoeft niet zo nodig te eten of te slapen of te stofzuigen. Zoals de dierenarts zei over onze krolse kat, toen die tijdens haar nachtelijke escapades op herenjacht was: “Eten en slapen staan op zo’n moment niet bovenaan het prioriteitenlijstje van mevrouw.” Na afloop van zo’n slopende periode is de uitputting totaal en de afkeer van het onderwerp in kwestie ongeveer op hetzelfde niveau als dat van die mensen die al eerder een teiltje zochten. Bovendien word je dan ook nog eens geconfronteerd met al het achterstallig onderhoud dat zich als een idioot blijkt te hebben opgestapeld, aan huis, haard, kinderen, tuin, relaties…….Terwijl je dan eigenlijk alleen nog maar drieëntwintig dagen aan één stuk wilt slapen. 

Voor mensen die niet weten hoe het is om een AD(H)D-hoofd te hebben, klinkt dit waarschijnlijk als volstrekte waanzin. Niet te bevatten hoe iemand zo totaal met iets aan de haal kan gaan en daarbij ook nog eens alle ‘plichten’ van het dagelijks leven laat versloffen! Ik begrijp wel dat sommige mensen dat onbegrijpelijk vinden. Maar is dat tegelijkertijd niet de pracht van het mens-zijn? Dat we allemaal zo verschillend zijn?  Maakt ons dat niet tot een heel bijzonder, divers en tegelijkertijd uniek volkje? 

Hoewel ik soms keihard m’n kop stoot tegen het onbegrip waar ik tegenaan loop – en soms stoot ik m’n kop nog harder omdat ik totaal niet begrijp hoe iemand anders in elkaar zit – vind ik het meestal toch vooral fascinerend en interessant, om me oprecht te verdiepen in en verbazen en verwonderen over de psyche van de Mensch. 

Nou heb ik potvolblommen net een schattig autootje gekocht.  Terwijl ik eigenlijk weer eens wat vaker in de trein moet gaan zitten. Want er is geen betere plek te bedenken om je tanden weer eens lekker in wat menschelijk gedrag te zetten.

Hé………….. Komt daar het woord conducteur ook eigenlijk niet vandaan??

Advertenties

2 gedachtes over “Ontkurkt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s