Ridder Grootenboer

Het is ongeveer kwart voor elf op maandagavond 4 juli. Het was een zonnige dag. Een gemoedelijke dag. Weinig te beleven in de Rotterdamse wijken waar Arnoud Grootenboer de scepter zwaaide. Er was weinig te doen. Geen lijk in de haven. Geen Marokkaans scootertuig, dat handtasjes van oude omaatjes hun schouder trekt. Geen verkrachters. Geen inbraken. Geen ernstige dingen. Althans geen ernstige dingen waar de held zich mee durft te bemoeien. Het moet namelijk allemaal niet te lastig worden. Voor wilde achtervolgingen op snelwegen hebben we andere dienders. Die verpesten het dan ook glorieus. Ik zou ook niet achter een paar met AK-47 schietende scarface look-a-likes aanscheuren in mijn Golfje 5. Het is ook wel begrijpelijk dat bromsnorren hun leven niet riskeren voor de jodenfooi die de gangsters hebben opgestreken bij Brinks. Zij eten sowieso geen boterham minder, hoor. Waarom zou je dan jouw eigen leven riskeren? Ze moesten al harder dan 120 km/u op de snelweg rijden. Weet je wel hoe gevaarlijk dat is? Je gaat toch ook niet aan Nederlandse militairen vragen om in Afghanistan oorlog te voeren?

Enfin, het was een rustige dag in de Rotterdamse getto. Er waren wat Marokkaanse straatjochies die de handhaver van de wet vroegen of een stelletje mocht kussen op straat. Van Arnoud mocht dat. Hij schreeuwde de ‘ja’ zelfs uit. Het is hier verdomme geen islamitische staat. Natuurlijk mogen ze zoenen op straat. Zo lang ze haar slipje aanhoudt is er niks aan de hand. Zo ken ik trouwens een verhaal van het Rotterdamse meisje dat op wacht stond als haar vriendinnetje (14) een jongen (18) aan het afzuigen was in een steegje. Mag dat ook, bromsnor? Dat meisje kwam tijdens een islamitische lezing aan de bevriende Imam vragen of dat ook haram was. Het zoenen was in ieder geval toegestaan. Dat is een opluchting. Vrolijk liep wijkagent Grootenboer verder. Het zonnetje scheen. Rotterdam lacht. Lachend komt hij dan bij het ernstigste incident van de avond. De diender spreekt zelf van een zorgelijke situatie. Hij gaat zich er in ‘vastbijten’ zegt hij op Twitter. Wat de zorgelijke situatie precies mag inhouden is niet helemaal duidelijk. Het gaat om een vrouw en haar kindje die stroom, om de telefoonbatterij op te laden, van een aggregaat krijgen. Ook moeten ze houtjes sprokkelen om een kachel aan te krijgen en dat is hun enige manier van warmtewinning. Dat is tenminste wat ik begreep uit de tweets. Bromsnor haalt de GGD erbij en een instantie genaamd lthg. Nog nooit van gehoord. Na het op te zoeken begreep ik dat dit het ‘lokale team huiselijk geweld’ is. De reden dat die erbij moeten komen snap ik niet. Dat zal wel geheim zijn. Niet erg. Het was dus even spannend.

De wijkagent loopt, geschrokken van het voorval, verder. Hij komt nog een jongere tegen. Het is een oud boefje en die vertelt olijk aan redder in nood Grootenboer dat hij nu op het zogenaamde rechte pad zit omdat hij een vriendinnetje heeft. Hij stelt zijn vriendinnetje voor. De wijkagent is blij en loopt rustig verder. Hij groet nog wat buurtbewoners en stelt ze gerust. Hij kan woensdag helaas niet bij de bewonersvergadering zijn. In gedachten is hij bij ze. Het gaat helemaal goed komen. Ze hoeven zich geen zorgen te maken. Hij is even blij dat hij de bewoners van de Watergeusstraat allemaal even spreekt. Scheelt een hoop gesodemieter. Hij weet nu wat er in de straat speelt. Dat is van essentieel belang. Als agent, die van Twitteren zijn hoofdtaak heeft gemaakt, is het heel belangrijk om te weten wat ze in de straat vinden. Wat moet je anders op Twitter zetten? Je kunt moeilijk sturen ‘Liep door de Watergeusstraat. De straat was leeg’. Vermaakt door het gebeuren in de buurt wandelt onze bromsnor verder. Zijn hand meer wuivend dan om zijn stalen vriend geklemd, gelukkig. Angst kent Arnoud Grootenboer niet. Ergens hoort hij R&B muziek uit een BMW 3-serie cabrio knallen. Knap van die Kaapverdianen. Ze zijn amper vijf jaar in Nederland. Ze hebben nog nooit gewerkt maar ze rijden al wel in nieuwe auto’s. Nederland biedt heel veel kansen aan zulke getalenteerde jongens.

Het duurt niet lang of mijnheer Grootenboer komt toch iets aparts tegen. Iets wat hij niet snel zal vergeten. In een tweet vol fouten vertelt hij ons dat er een Marokkaanse jongen met beroepsopleiding voor timmerman – ja echt het bestaat – midden op straat excuses aanbiedt. Wie had dat verwacht. De jongen is Marokkaans en timmerman. Met timmerman bedoelt bromsnor niet dat hij regelmatig mensen op hun smoelwerk timmert. Nee, hij bedoelt een échte timmerman. Zo één met hout, hamers en spijkers. De Marokkaanse jongen – vooral dat Marokkaanse is erg belangrijk – had een paar dagen ervoor een man beroofd van twintig euro. Daar bood de Marokkaanse jongen, met een beroepsopleiding voor timmerman, nu dan zijn excuses voor aan. De Marokkaanse jongen, met een beroepsopleiding voor timmerman, had dit in een dronken bui gedaan. Hij toonde nu oprecht berouw. Echt waar! De Marokkaanse jongen, met een beroepsopleiding voor timmerman, toonde oprecht berouw. Dat kan die Marokkaanse jongen namelijk ook. Zijn net mensen die Marokkaanse jongens, met een beroepsopleiding voor timmerman. Agent Grootenboer wist niet zeker of het een derde generatie Marokkaan was. Hij wist wel dat hij twee paspoorten had.

Ik heb toch een klein verzoekje aan ridder Grootenboer en zijn twitterende collega’s. Kunnen jullie alsjeblieft doen waar ons belastinggeld voor bedoeld is. Dat getwitter de hele dag is uiterst leuk. En het is handig dat we dingetjes aan jullie kunnen vragen. Alleen maak van twitteren niet je dagtaak. Jullie moeten boeven vangen, bonnenquota halen, mensen pesten en mierenneuken. Jullie hoeven dus niet te twitteren. Als je dan de eer hebt om op de, door belastinggeld betaalde, iPhone van de politie te mogen twitteren, doe dat in correct Nederlands, en denk na bij het twitteren. Het is niet klakkeloos berichtjes vol fouten de ether in knallen. Het is de bedoeling dat je even een spellingcheck doet en dat jullie ook informatie zenden. Deze informatie moet dan, als dienaar van de wet, niet racistisch zijn. ‘Een jongen biedt – let op de -dt – midden op straat zijn excuses aan.’ Het is dus absoluut niet relevant om te weten dat de jongen een Marokkaan is, net zo min dat het relevant is om te weten dat hij een freaking opleiding tot timmerman heeft gedaan. Wat wilt u daar in godsnaam mee vertellen? Ook Marokkanen met een timmermansdiploma stelen? Dus wijkagent Arnoud Grootenboer stop die iPhone waar het licht niet schijnt en stop met twitteren. Besteed ons belastinggeld aan nuttige dingen zoals bonnenboekjes. Daar hebben we allemaal wat aan! En NOOIT, maar dan ook NOOIT meer inloggen op @PRRGrootenboer, alsjeblieft.

Advertenties

3 gedachtes over “Ridder Grootenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s