Het Ervaringsplafond

Velen zijn ongetwijfeld bekend met het ‘glazen plafond’ waar vrouwen tegen aanlopen. Deze uitdrukking wordt gebruikt om aan te geven dat vrouwen de top kunnen zien maar er niet kunnen komen omdat hun omgeving en de gender dit belet. Een fascinerende ontwikkeling in een feminiene cultuur die in Nederland heerst. Nog steeds verdienen, volgens een Dr. op mijn faculteit, mannen meer dan vrouwen terwijl ze dezelfde arbeid verrichten. Is dat feminien? Hofstede heeft weliswaar de culturen en hun dimensies beschreven maar Nederland scoort op de feminiene schaal toch een onvoldoende als het gaat om gender management.

Vrouwen botsen tegen het glazen plafond, maar momenteel zijn er veel starters die ook een plafond tegenkomen. De conjunctuur schijnt aan te trekken en daardoor groeit ook de vraag naar arbeid, maar in mijn omgeving merken veel jonge hoogopgeleide starters hier weinig van. Standaard replies die met ctrl c en ctrl v zijn geplakt en vervolgens naar jou per e-mail worden verstuurd, met een negatief bericht. We (ik) worden er moedeloos van!! Dit plafond houdt de doorontwikkeling van Nederland als kenniseconomie tegen en zorgt er ook voor dat het onderwijs minder kwaliteit biedt aan jonge zich ontplooiende mensen.

De significantie is niet te meten, maar wat als Jantje zijn broer ziet die een MSc titel behaald heeft maar nog steeds vakken vult bij de lokale Albert Heijn? Dit plafond zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen van jongeren daalt en daardoor de afstand tot het arbeidsmarktsegment waar ze deel van uit willen maken groter wordt. Hetzelfde plafond zorgt voor frictie tussen ouders en hun zonen en dochters over het feit dat ze nog steeds geen fatsoenlijke baan vinden. Dit leidt tot spanningen en frustraties die thuissituaties niet meer aangenaam maken. Het gevolg van dit plafond is dat men met gefrustreerde depressieve hoogopgeleide jongeren krijgt te maken die een voorbeeldfunctie voor hun broertjes, zusjes, nichtjes en neefjes hebben. Kunde en motivatie is niet genoeg, nee je moet per se tig jaren ervaring hebben in precies hetzelfde werk of via je old boys network (voor de feministen old womens network) binnen zien te komen. Dit plafond heet: ‘het ervaringsplafond.’

Een gebrek aan ervaring houdt ons jongeren tegen om ons te ontwikkelen tot de sterke schouders die het omslagstelsel levensvatbaar moeten houden. Sinds de Tweede Wereldoorlog vindt er een inkomensoverdracht plaats tussen primaire en secundaire inkomens en dat gaat moeilijk kunnen veranderen. Wil Nederland in 2020 nog steeds de solidariteit met zijn ouderen die het land opgebouwd hebben handhaven!!! Neem nou eens verdomme jonge hoogopgeleiden in dienst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Bij deze Blog is ervan uitgegaan dat praktijkgericht opgeleide mensen veel meer extra mogelijkheden hebben aaneen baan te komen, denk aan het UWV etc.)

Advertenties

3 gedachtes over “Het Ervaringsplafond

  1. “Het gevolg van dit plafond is dat men met gefrustreerde depressieve hoogopgeleide jongeren krijgt te maken die een voorbeeldfunctie voor hun broertjes, zusjes, nichtjes en neefjes hebben. ”

    True! En dan te bedenken dat ik bij ongeveer iedere overheidsdienst waar ik heb gewerkt te maken had met een hele batterij gedemotiveerde 50+ers die gewoon hun tijd uitzingen. Het is niet eerlijk en slecht voor de organisatie. Enige positieve uitzondering was de Raad van State, maar die hebben voor de overheid ook best een stevig personeelsbeleid; je komt er moeilijk binnen omdat de lat hoog ligt, maar als je skills hebt mag je komen, blijven en doorgroeien. En zo hoort het!

  2. Denk dat het belangrijk is dat studenten naast hun studie werken. En dan geen baantjes die snel en makkelijk geld verdienen (denk aan een callcenter, of promotiewerk). Werken en studeren zijn twee totaal verschillende dingen. Ook al heb je goede papieren, je kan niet zomaar bovenaan beginnen. Als ik rondkijk in mijn omgeving zie ik veel hele slimme mensen, die het goed doen op de universiteit of het HBO, maar die slechts een enkele blauwe maandag gewerkt hebben.
    Competenties stellen weinig voor als je deze nog nooit hebt toegepast in de professionele sfeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s