D-u-i-d-e-l-i-j-k Nederlands

Sinds ik mij jaren geleden als Nederlandse meid tot de islam bekeerde wist ik niet dat er zoveel aan vast zou plakken. Ik wist niet dat ik, naast dat ik mij vanaf dat moment aan diverse islamitische regels zou moeten houden, ook een soort loslopend wild zou zijn waar iedereen, die daar behoefte aan had op mocht schieten.

Eigenlijk begon het niet toen ik mij bekeerde, maar toen ik 9 maanden later mijn hijaab ging dragen.  Ik woonde toen nog in het altijd gezellige Alkmaar waar ik regelmatig in mijn wang werd geknepen door dames in de bus. Onder het genot van de woorden en vooral de kinderlijke toon; “wat heb jij een mooie hoofddoek op” onderging ik als 20 jarige mijn lot.

Na een aantal jaren werd de toon iets ongemakkelijker. Met een enorme verkoudheid zat ik hoestend op een bankje. Een dame liep langs en zei op zeer luide toon; “tbc zeker! Pfff jullie asielzoekers brengen allemaal enge ziektes”. Tot dan toe was het niet leuk, maar er viel prima mee te leven. Met name vanwege het geluk dat de islam mij had gegeven.

Na 9/11 veranderde de situatie drastisch.  De reacties op mijn hoofddoek werden grimmiger. Van de woorden “terrorist” tot aan “overloper”  tot gewoon niet geholpen worden bij de bakker omdat zij “geen brood verkopen aan terroristen”. Verder kwam er regelmatig een reactie als; “Jullie hebben het weer prima voor elkaar hè!” en nog later werd er regelmatig een roggel mijn kant opgespuugd.

Je begrijpt, soms was het lastig, maar eigenlijk allemaal nog steeds heel dragelijk.

Waar ik echt moeite mee heb is dat mensen denken dat je dom bent en dat je geen Nederlands spreekt.

Vorige week liep ik een rondje in mijn wijk en genoot van het weer. Ik dacht aan mijn omaatje die in het ziekenhuis lag en ging in mijn hoofd de dagen in mijn agenda na om te zoeken naar ruimte om haar te bezoeken. Er stopte een auto en een man opende zijn raam. Zijn vrouw zat met een enigszins geïrriteerde blik naast hem en snauwde nog net wat laatste woorden naar hem. De man vroeg in zeer d-u-i-d-e-l-i-j-k  Nederlands waar toch de Hotelschool was. Ik vertelde hem enthousiast dat hij dicht in de buurt was en dat hij alleen nog even linksaf moest en helemaal rechtdoor om te parkeren. Sympathiek als ik denk te zijn gaf ik hem ook nog de informatie die hij nodig had in verband met het betaald parkeren omdat ze erg streng zijn in onze wijk.

De man keek me met grote ogen aan, zijn mond een klein beetje open, daarna keek hij naar zijn vrouw. Ze keek nog steeds geïrriteerd en deed haar hoofd een beetje meer richting het raam van de bestuurder zodat ze me nog beter kon bekijken. Vervolgens schudde ze haar hoofd en zei; “ik zei toch dat dat soort types geen Nederlands spreken!”

Hoofdschuddend en met en rood gezicht draaide haar man het raampje dicht en reed hortend en stotend weg.

Ze zeggen dat je zegeningen krijgt voor iedere keer dat je uitgescholden wordt. Ik hoop zo ontzettend dat ik ook zegeningen krijg voor iedere keer dat mensen denken dat ik geen Nederlands spreek, want daar word ik zo verschrikkelijk triest van…

Advertenties

52 gedachtes over “D-u-i-d-e-l-i-j-k Nederlands

 1. Heeeeeeeeule goeie blog! Echt supertriest hoe mensen meteen een oordeel hebben omdat je toevallig een hoofddoek draagt… Daar moeten “we” (als samenleving) echt eens van af!

 2. Het spijt me zeer en met het risico dat ik niet meer welkom ben op deze blog: ik heb ook ‘moeite’met NL vrouwen die zich tot de islam bekeren. (ook mannen trouwens, maar daar zie je het niet aan he ;)) Bij ons in de supermarkt in de buurt kwam er ook altijd 1 (een NLse met hoofddoek en ‘gewaad’) en dat gaf me altijd een beetje ongemakkelijk gevoel ja…iets in de zin van ‘overloper’ en ‘wat decadent dat je bewust voor de verachtelijking kiest’… Vergist u zich niet, dit heb ik ook met eenieder die zich tot een of andere christelijke stroming bekeert!!
  Ik heb gewoon iets tegen georganiseerde religie in het algemeen ben ik bang…Ben het helemaal eens met die filosoof die zei: Religie is als porno: bedoeld voor volwassenen en in privacy! Maar goed, dat neemt niet weg dat je natuurlijk nooit op iemand mag rochelen, of doen alsof ie achterlijk is, of iemand voor terrorist uitmaken!!!

  • Je bent heus niet de enige die daar zo over denkt en dat geeft op zich ook niet. Het gaat om het laatste stuk van jouw reactie en ik vraag me af of je niet toch hetzelfde doet (doen alsof iemand achterlijk is) als je zelf al zegt dat je een bekeerling ziet als overloper en iemand die kiest voor verachtelijking. Misschien niet in woord en gebaar, maar feitelijk verschil je niet veel van iemand die het wel in woord en gebaar doet. Ik neem tenminste aan dat een bekeerlinge nooit je vriendin zal worden, alleen al vanwege het feit hoe je naar haar kijkt. Maar misschien zit ik er naast?

   Aan mannen kan je het soms ook wel zien hoor (baard, andere kleding dan voorheen), net zoals je het niet aan alle vrouwen kunt zien (zoals bij mij).

   • Ik ken zelf geen moslimbekeerlinges, wel christenbekeerlinges of meiden die dat al waren. Ik heb wel vriendinnen die gelovig zijn, maar die zijn dan wel zo ruimdenkend dat we kunnen ‘agree to disagree’…misschien moet je de vraag omdraaien? zal ik ooit de vriendin van een bekeerlinge worden? Ik stel dan namelijk een hoop ( te opdringerige) vragen en ben van nature te nieuwsgierig ghehehe, kan het ook accepteren als iemand ergens geen antwoord op wil geven, maar vraag het wel….

    Hoe kan ik ‘feitelijk gezien’ niet veel verschillen van iemand die het wel in woord en gebaar doet??? Ik gedraag mij anders dan te rochelen, schelden, of te doen alsof iemand achterlijk is….dat is een feit, dat kan je namelijk zien…. En ‘denken’ en ‘vinden’staat vrij…het lijkt me dat iedereen mag denken en vinden wat ie wil, zolang hij anderen daarmee niet tot last is ;) Ik vind dat er best ruimte kan zijn voor ‘slechte gedachtes’, die hebben we volgens mij allemaal weleens, maar het is niet slim ze uit te spreken want daarmee verspreid je de bad vibe. Haar hoefddoek zit mij niet in de weg, mijn gedachtes worden geen gedrag naar haar toe dus mijn gedachtes zitten haar niet in de weg…….

 3. Aan mannen kan je het soms ook wel zien hoor (baard, andere kleding dan voorheen), net zoals je het niet aan alle vrouwen kunt zien (zoals bij mij).

  Doe je nou alsof ik achterlijk ben?? ;) we hebben het hier over een bekeerlinge aan wie je het kunt zien, want ik ken haar persoonlijk niet en toch acht ik de kans dat ze islamitisch is aanwezig ;) Ik snap dat er ook vrouwen zijn aan wie je het niet kunt zien. En een blonde-man-met-baard doet bij mij niet direct een belletje rinkelen….die zou dan in full on ‘gewaad’ met ‘petje’moeten gaan rondlopen voor dat het voor mij duidelijk is :)

  • Maar niet alleen vrouwen met hoofddoek krijgen een dergelijke behandeling, ook mannen en vrouwen met een Arabisch uiterlijk. En je zal maar toevallig van iemand weten dat hij/zij bekeerd is en zo denken: dan ga je je echt niet inhouden omdat iemand niet “zichtbaar” moslim is.

   • Dit is nou juist het hele punt dat ik probeer te maken!!!!!!!! oftie nou zichtbaar of onzichtbaar moslim/welke andere religie dan ook is, dat doet er niet toe!!!! als iemand het zichtbaar is, dan heb ikl weleens (ook niet altijd) van die kleinzielige PVV gedachtes…maar om die nou te spuien? Ik WIL me inhouden omdat ik het spuien zie als verspreiding van bad vibes, waarom zou ik een ander met die shit lastig vallen??? je hoeft het toch niet altijd op alle fronten met elkaar eens te zijn? Dit raakt zo ontzettend aan levensovertuiging, net als die discussie bij dat andere blog: ik ben ervan overtuigd dat mezelf 3 keer per week ‘afbeulen’in de spiortschool goed voor me is, een ander is ervan overtuigd dat de islam goed voor haar is! dat is toch mooi?? net zo min als jij het over je kant laat gaan dat jouw levensstijl wordt ‘aangevallen’, stel ik het op prijs dat dat met die van mij gebeurt…je mag het natuurlijk stom VINDEn, want again, vinden staat vrij, maar het is een beetje de toon waarop…

    Ik weet te weinig van de islam om er iets van te VINDEN, maar wat ik ervan meekrijg staat me niet echt aan…Daarom stel ik ook die vragen zodra een moslim(a) in de buurt is….zoals jaren geleden met die Mohammed cartoons…zat er een stukje over te lezen in de trein en tegenover me zat een meisje-met-hoofddoek…nou, dan ben ik wel geinteresseerd wat zij er nou van vindt ja…heel leuk gesprek gehad! Dat doe ik juist omdat je als je de krant leest alleen maar kutdingen over moslims meekrijgt. |Ik mis ook nog steeds ‘onze’ islamitische slager, die me best wat heeft uitgelegd over de islam… maar ook kom ik tegen dat mensen die nieuwsgierigheid niet op prijs stellen ….

 4. Ik moet zeggen dat ik me ook altijd ongemakkelijk voel bij vrouwen met hoofddoeken. Ongemakkelijker nog dan vrouwen in NL klederdracht. Ik weet niet waarom, alhoewel.
  Ik denk dat vrouwen het als een soort geuzengedrag doen. Lekker afzetten tegen NL. Want echt geloven dat ze dat echt zelf willen, dat kan ik niet, sorry.
  Eén ding is zeker: ik ben fundamenteel voor vrijheid, van iedereen en tegen het dwingen tot … Daarom erger ik me ook aan afgeplakte reclame foto’s met bikini dames of sloggyslipjes. Dat soort reclames moet gewoon kunnen. Net zo als van die in mijn ogen domme reclame van gristelijke (amerikanen vaak) over het einde van de wereld e.d.
  Vrijheid van mening en gedrag. Maar dat houdt ook in GEEN terrorisme en dwang!

  • Waarom is het dragen van een hoofddoek “afzetten tegen Nederland”? Als ik een hoofddoek zou dragen (wat ik niet doe), maakt mij dat dan minder Nederlands? Zo ja, waarom? Ik ben hier nog steeds geboren en getogen, spreek nog steeds ABN, houd me aan de NL wet, heb een NL paspoort, maak gebruik van mijn stemrecht en boven alles: ik voel me Nederlands.

   En, als ik een hoofddoek zou dragen, waarom geloof je dan niet dat ik dat vrijwillig doe, als ik je ZEG dat ik dat vrijwillig doe? Wat maakt jou een expert op dat gebied? Ken jij mij beter dan ik mezelf? Waarom zou een volwassen Nederlandse vrouw zich laten dwingen?

   De verwijzing naar afgeplakte reclames kan ik niet helemaal plaatsen… Dat gebeurt toch niet in Nederland?

 5. Ik ben geen expert op dat gebied, jij wel dan? Ik kan geen expert zijn, hoef dat ook niet te zijn om een mening te hebben. Ik ben NL geloof nergens in, of eigenlijk geloof ik wel, maar dan dat er geen god what so ever bestaat.
  Wat ik hoor is dat diegene die je vraagt waarom draag je nu wel een hoofddoek, terwijl je een jaar geleden dat niet deed, is geen antwoord … Ze kunnen het niet verklaren.
  Praktijk voorbeeld! en een jaar later was ie weer af.
  Ik heb sterk de indruk dat in het geval van klederdracht (zoals Staphorst e.d.) het de omgevingsdruk van de daar heersende kerk is die het veroorzaakt. Daarom denk ik dat i.h.g.v. hoofddoekjes ook.

  • Het gaat mij erom dat het niet aan jou is om te bepalen of iemand in vrijheid een hoofddoek is gaan dragen als zij zegt dat dat zo is.

   Je kent één voorbeeld van iemand die de keuze niet kon motiveren en ‘m een jaar later weer afdeed. Dat lijkt me logisch als je kennelijk niet goed wist waarom je ‘m droeg, maar het feit dat de hooddoek weer werd afgedaan is voor mij wel een indicatie dat hij wel degelijk in vrijheid is opgegaan.

   Aan de andere kant zijn er talloze voorbeelden van vrouwen die de hoofddoek als vrije keuze zijn gaan dragen en nog steeds dragen. Dan vind ik het nogal kort door de bocht om te zeggen dat je niet gelooft dat “ze” het zelf willen.

 6. Fijn dat er reacties zijn op mn blog. Fijn ook dat het eerlijke reacties zijn. Jammer alleen dat iedereen zo overtuigd is van zijn eigen waarheid dat er nauwelijks nog ruimte is voor de waarheid van een ander. Ik blijf het jammer vinden als ik mensen hoor zeggen (en zie schrijven) dat ze ‘moeite’ hebben met bekeerlingen, maar ze nog nooit gesproken hebben. Het enorme vooroordeel dat er geen ruimte zou zijn voor vragen? Ik heb mij ooit op mijn werk voorgesteld met de opmerking dat alle vragen prima zijn, zolang er maar geen verwijt in zit. Vragen is goed, prima zelfs! Zo leren we elkaar kennen. Ik baal er van als iemand niet geloofd dat ik mijn hoofddoek uit eigen overtuiging draag. En helemaal dat ik mijn hoofddoek draag om mij af te zetten tegen Nederland! Ik hou van Nederland, meer dan van welk land dan ook. Als ik voor langere tijd in het buitenland ben mis ik Nederland heel erg. En met mij heel veel (Nederlandse en niet Nederlandse) moslims!
  Helaas merk ik als Nederlandse steeds vaker dat Nederland mij helaas niet meer wil. En dat veel Nederlanders mij niet meer moeten. Kwamen ze maar vragen, vroegen ze maar iets! Dan kan ik ze uitleggen dat mijn keuzes in mijn leven mijn vrijheid zijn! De vrijheid waar mijn opa zo hard voor heeft gestreden in de oorlog en de emancipatie waar mijn moeder zo hard voor heeft gevochten maken dat ik mijn eigen keuzes kan maken! En dat andere Nederlanders dit van mij af willen nemen laat ik niet gebeuren. Accepteer mij zoals ik ben, praat met mij, vraag mij en leer mij kennen, het zou een verrijking zijn.

  • spot fuckin’onnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Daarom rochel ik niet op mensen, maak ze niet voor terrorist uit en doe niet alsof ze gek zijn… daarom noem ik de ‘moeite’ die ik heb ook tussen aanhalingstekens…het is een primair GEVOEL waar ik in eerste instantie niks aan kan doen. Ok, gevoel is er, hoe gaan we daarmee om?? Niet door die mevrouw met hoofddoek een terrorist te noemen nee! Ik probeer dat gevoel bij mijzelf te verminderen met vragen of er eens over te praten…ik ben degene met een kutgevoel, daar moet ik zelf wat aan doen!

   Dit maakt mij dus ‘FEITELIJK gezien’ ;) anders dan mensen die wel rochelen, schelden!!!

 7. Ik sta best open voor dingen hoor. Maar kun je mij dan uitleggen waarom er hoofddoekjes gedragen worden en waarom sluiers e.d Dit gaat natuurlijk weer wat verder, snap ik, maar het ligt in het verlengde. Het is niet vanwege de kou neem ik aan.

  • Hoewel het in de winter absoluut lekker tegen de kou is, is dat niet de primaire reden om een hoofddoek te dragen. Ik geloof ook niet dat er een kant en klaar antwoord is op je vraag. Iedereen heeft immers zelfbeschikking en misschien een eigen reden om hem te dragen. Voor mij is de reden dat ik geloof in God. Hij heeft mij geschapen en heeft mij bijzonder gemaakt. Het verhaal van de diamant die je niet op straat aan wildvreemden laat zien is misschien het dichtst bij mijn reden om een hoofddoek te dragen. Ik vind het fijn om mij niet te conformeren aan de westerse norm; borsten (voor een deel) zichtbaar, billen strak in de broek, laat je haren maar wapperen en show jezelf aan de hele wereld. Prima als je dat wilt doen, maar het past niet bij mij. Ik vind het fijn om mijzelf te bedekken en mijzelf alleen te showen aan de mensen waarvan ik 100% zeker weet dat ze zorgvuldig met mij omgaan en dat ze geen misbruik van mij maken. Ik bepaal dus zelf aan wie ik mijn haren laat zien en ik bepaal aan wie ik mijn billen in mijn strakke spijkerbroek laat zien! Het blog ‘de onderdrukte vrouw’ van SoSoSuus is een aanrader om te lezen, dan krijg je de uitgebreide versie!

 8. Goeie blog, triest dat je dergelijke acties moet laten welgevallen.
  In reactie op de reacties; ikzelf heb juist heel veel respect voor ‘bekeerlingen’. Zij hebben voor zichzelf een keuze gemaakt waar ze volledig achter staan, waarschijnlijk heel goed beargumenteerd en over nagedacht. Super! Het is niet mijn keuze, maar ook dat is weloverwogen.
  Ik voel altijd angst voor de allochtone moslim. Ik hoop dat het meestal onterecht is, maar ben altijd bang dat zij onder druk de religie hebben aangenomen. Natuurlijk ben ik dan zo dat ik, in sommige situaties, ernaar vraag. En inderdaad blijkt mijn angst dan onterecht. Ik kan me jammer genoeg echter niet aan dat gevoel onttrekken. Maar goed, zolang ik dat weet van mezelf, moet dat geen probleem opleveren, lijkt mij

 9. @CCBloom

  Moeite met bekeerlingen?

  Mensen die opgevoed worden met een bepaalde religie en deze de rest van hun leven blijven aanhangen. Heb je daar geen moeite mee?
  Ik namelijk wel.
  Naar mijn mening kan je pas kiezen voor God of voor een religie wanneer je precies weet wat deze keuze inhoudt.
  Geboren als Christen en vervolgens verklaren dat je gelooft in het niet-bestaan van God is ook overlopen. Overlopen naar het atheïsme.

  @ olliezahra
  Mooi blogje! Mooi open en eerlijk!

  • here we go again:
   zoals ik al zei in een andere reactie, de ‘moeite’ laat zich ook beschrijven als ‘zielige PVV gevoelens’…dus dat je denkt: zoals we hier leven en denken, doen , (niet) geloven, dat is de beste levensovertuiging…(dit lijkt me heel natuurlijk (indekken: met natuurlijk bedoel ik niet ‘goed’ of ‘verlicht’ ) want anders zou je in 1 keer toegeven dat jij, je moeder, je grootmoeder en al die voormoeders voor je het niet goed gedaan hebben. Mijn gevoelens komen voort uit: goh, hebben we het zo leuk voor elkaar hier met zijn allen, ga je terug in de tijd door allerlei regeltjes uit een of ander oud boek toe te passen…(let wel, geschreven door mannen, niet door god!!!!)
   Blijkt dus dat als je met nekeerlingen praat, zij er enorm veel uithalen en er gelukkig mee zijn, dus: the more power to them!!
   Ik hoop dat ik het zo goed heb uitgelegd, graag even al mijn reacties lezen :)

   Geboren als Christen en vervolgens verklaren dat je gelooft in het niet-bestaan van God is ook overlopen. Overlopen naar het atheïsme.

   waaaaaaaaaaah, hier gaat het dus niet om…mensen mogen overlopen tot ze een ons wegen, per jaar kiezen of ze een kruisje of een hoofddoek dragen, het interesseert me niet! de ‘moeite’ die ik beschrijf zijn mijn eerste onderbuikgevoelens dat mensen ervoor kiezen om de verworven (westerse) ‘vrijheden’ opzij te zetten en hiervoor kiezen! Dat vind ik op zo’n moment decadent. Maar op zo’n moment vergeet ik juist dat de grootste vrijheid is dat ze daarvoor kiezen en dus zou ik nooit rochelen of schelden…. IK VIND het decadent, again: daar hoef ik anderen niet mee lastig te vallen. het zijn MIJN gevoelens en het kost me dus ook geen moeite om me ‘in te houden’ (ook weer slechte woordkeuze, maar misschien het duidelijkst op dit moment)

   ik denk dat ik er diep van overtuigd ben dat de vrijheden die we hier hebben heel goed zijn en het daarom een gek/raar/overloperig ;)) gevoel geeft als mensen de vrijheden en overtuigingen uit ‘een andere cultuur’ overnemen…let wel, gevoel, niks rationeels aan!!!

   • Sinds ik moslim ben heb ik niets van mijn vrijheid hoeven inleveren hoor Godzijdank :-)
    Daarnaast wil ik graag benadrukken dat de islam en cultuur twee totaal verschillende dingen zijn. Mijn cultuur is de Nederlandse en mijn geloof is de Islam. Ik denk dat we moeten gaan accepteren dat dit tegenwoordig ook ‘gewoon’ kan.

 10. Ik ben zonder geloof opgevoed en geloof ook niet in willekeurig welke god. Volgens mij had een god als ie al bestaan had, nooit al die ellende in de wereld over zijn kant laten gaan. Althans als je de kreten als “God is goed” moet geloven. Ik geloof in de mens, natuurkunde en logica. Verder vrijheid van denken en doen zolang je niemand anders in de weg zit en niemand dwingt te denken en doen zoals jij toevallig vindt dat het moet. Leven en laten leven dus. Maar wel met “menselijke” normen en waarden, respect voor eenieder. Ik denk dat ik humanist ben. En als je vindt dat je jezelf niet moet tonen aan de wereld, prima, maar ik vind het ook goed als iemand een kort rokje aan doet, een hanekam maakt, gothic kleding draagt of van mijn part naakt gaat lopen. En dus vind ik ook dat je dat niet mag verbieden. Net zo goed als dat je niemand mag verketteren als ie andersdenkend, anders geaard is ofzo.

  • Volgens mij zijn we het helemaal met elkaar eens Erry! Ik heb alleen nog een beetje moeite met je vorige reactie waarbij je aangaf dat je niet gelooft dat vrouwen dit zelf willen… die stelligheid vind ik lastig.

  • ‘ Ik denk dat ik humanist ben.’ je hebt iig de boekjes goed gelezen! ;)

   Maar een vrouw die de ene dag wel een hoofddoek draagt en de andere dag niet, vind je dus niet goed? of verklaar je reactie met je (nogal triomfantelijk overkomende) ‘praktijkvoorbeeld’ eens nader :)

   en ik vraag me ook af waar het geloof in de mens, vrijheid van denken en doen is als je schrijft niet te kunnen geloven dat vrouwen een hoofddoek dragen om andere redenen dan het zich afzetten tegen NL… al zouden ze het daarom doen! Hun hoofd, hun doek! Baas in eigen buik maar dan ook baas op eigen hoofd!!

  • Leven en laten leven (en alles wat daarna volgt). Helemaal mee eens! Daarom lijkt het mij dat bijvoorbeeld bekeren juist past in de verlichtingsidealen, zoals vrijheid.

   “God is goed”. Ik kies er zelf bewust voor om geen religie aan te hangen. Maar ik geloof wel dat zij die geloven, geloven in een goede God. En het leed op de wereld wil ik niet als bewijs zien van het niet bestaan van God.

   Nog even @olliezahra; ik vind het echt een schande dat er mensen zijn die op zo’n manier reageren tegenover jou. Als ik denk aan mijn omgeving, dan kan ik me niet voorstellen dat zulke dingen gebeuren. Maar jij bent het levende bewijs.
   Hoe denk jij over vrouwen die juist te koop lopen met hun diamant?

   • @Nadia; ik ben er van overtuigd dat iedereen de keuze maakt die bij hem of haar past. En zal nooit een oordeel vellen over deze keuze. Dus als je ‘te koop’ loopt met jouw diamant is dat jouw keuze. Zolang je binnen de grenzen van de wet blijft en mensen niet tot last bent; doe lekker wat je wilt! :-)

 11. Ik heb heel lang gedacht dat je met een religie kiest voor dogma’s en jezelf begrenst. Vanuit die (beperkende) overtuiging bezag ik ook vrouwen met een hoofddoek. Maar ik gaf gelukkig taalonderwijs aan heel veel vrouwen met een hoofddoek, die me heel veel hebben verteld over de ruimte die ze hadden, ook op het gebied van keuzes.
  Ik vind inmiddels het negatieve oordeel dat mensen vaak hebben over vrouwen met een hoofddoek begrenzender, en onderdrukkender dan ik ooit heb gedacht over het dragen van de hoofddoek. Natuurlijk zijn er vrouwen die niet het gevoel hebben dat ze ooit de keuze hebben kunnen maken maar door familie-mores in de hoofddoek zijn gedwongen. Zoals er ook Christelijke vrouwen tegen heug en meug thuis blijven, omdat z volgens de traditie voor de kinderen moeten zorgen.
  Maar ik zie vooral vrouwen om mij heen die heel bewust al dan niet kiezen of ze hun hoofd bedekken. En daar hoef ik geen waardeoordeel over te hebben…
  Ik vind het vreselijk dat er zoveel randgevallen rondlopen die vinden dat ze gewelddadig mogen optreden tegen vrouwen die herkenbaar voor hun geloof staan. (en ik vind rochelen en schelden ook geweld…)

  • Ik kan niet op jouw reactie reageren, maar ik bedoel niet de hoofddoek, maar de rest van het lichaam….en is het dan niet onwijs warm als je wil dansen ofzo? en zijn die hoofddoeken dan van andere stof en zou je ze naar kantoor niet op/om doen? (net zoals ik niet in een galajurk naar kantoor ga LOL) of zijn ze met een bepaalde print? steentjes? het enige islamitisch/feestelijke wat ik meekrijg is het uit NLse meiden bestaande buikdansclubje van een vriendin LOL Kan me niet voorstellen dat het zoiets is….

   • Eigenlijk zijn we heel gewone mensen hoor ;-) Ik draag gewoon een lange jurk en een mooie hoofddoek op als ik naar een feestje ga. Die hoofddoek is dan misschien iets feller van kleur of ik draag een mooie speld op mijn doek. Je kunt daarin heel ver gaan, maar dat is persoonlijk niet echt mijn stijl. Dansen doe ik zelf ook niet, maar warmer dan anders is het niet. Je raakt er aan gewend.
    Enneh, het buikdansclubje is vast heel leuk, maar heeft niets met de islam te maken hoor :-)

   • nee daar was ik al bang oor, dat het buikdansclubje niks met de islam te maken heeft!

    maar net als op straat is je hele lijf dus bedekt op een feestje? lijkt me best moeilijk om dan te varieren hoor….ik kan bijvoorbeeld kiezen uit mouwen of niet, strak, wijd, bloot, bedekkend, iets op mijn hoofd of niet…zoals hoed of fascinator….kleren zijn een beetje een hobby van me….wat dat betreft ben ik blij niet ‘islamitisch getrouwd’te zijn ;) (wilde echt geen lange trouwjurk, had een vintage cocktailjurk uit de fifties aan :)

   • Ook met een lange jurk, die ik dagelijks draag, kun je er heel mooi uit zien hoor! Veel verschillende kleuren (lang leve het maxidress seizoen) en een leuk jasje of vestje met een mooie doek…

 12. Reageren werkt niet. Dus even zo.

  @olliezahra; Ja, te koop lopen, is inderdaad nogal sterk uitgedrukt. Zoals ik net zei, ik kan me niet voorstellen dat zulke dingen gebeuren in mijn omgeving (ook al gebeurt het hoogstwaarschijnlijk wel).
  Het tegenovergestelde zie ik wel gebeuren. Kleine kinderen die afkeurende opmerkingen maken over mijn decolleté. Kinderen die me een hoer noemen omdat ik niet getrouwd ben. Aan de ene kant kan je denken: ‘ach, het zijn maar kinderen’, maar wat gebeurt er wanneer deze kinderen met deze mening hun volwassen leven in gaan.
  En het zijn niet alleen de kinderen. Wanneer ik in een korte broek over straat ga hoor ik gesluierde vrouwen afkeurende geluiden maken vanaf hun balkon, ik zie de afkeurende blikken. Ik zie de mannen die hun (gesluierde) vrouw meteen bedrukt aankijken.
  Leven en laten leven, kwam het maar van alle kanten……

  • daarom heb ik dus een bord voor mn kop als ik smokin’hot door de schilderwijk wandel :) van ‘afkeurende blik’ maak ik schaamteloos ‘bewonederende blik’ het is allemaal een kwestie van interpretatie! Wat goed werkt is je omdraaien en deze kinderen/jongetjes meestal, naar de weg vragen. Had ik een keer met wat Marokkaanse of Turkse jogetjes toen ik snachts op het Oranjeplein naar het huisvan schoonzus zocht….ze wilden irritant gaan doen, zeiden al een keer zachtjes ‘hoer’…maar toen ik me omdraaide en ze naar de weg vroeg werd ik kennelijk een gewone vrouw die de weg niet kon vinden. Kreeg uitermate beleefd uitgelegd welke kant ik op moest en kwam er nog ook met hun aanwijzingen….een stuurs bekkie trekken werkt echt averechts ben ik achter….

  • Ik kan me helaas niet verantwoorden voor het gedrag van anderen, maar vind het schandalig als je zo behandelt wordt. Dit is zeker niet iets van de islam, maar misschien eerder van beperkte kennis over de islam. Helaas is dat een probleem dat ik niet voor je kan oplossen. Net zo min als iemand bejegeningen tegen moslims, homo’s of joden kan oplossen.
   Weinig bevredigend waarschijnlijk, sorry :-$

   • Haha nee dat verwacht ik ook helemaal niet van je!! Wilde gewoon mijn ervaringen met jou delen, aangezien jij dat ook doet!
    En door jouw ervaring zie ik in dat het niet alleen iets is van islamitische vrouwen jegens niet-islamitische vrouwen, of andersom. Maar dat het iets is wat mensen elkaar aandoen. Elkaar constant beoordelen en benadelen. Eigenlijk een punt wat steeds weer terug komt op WJZBJZ.

   • Het is jammer dat we elkaar tegenwoordig niet meer aardig vinden. Eerlijk gezegd denk ik dat de haat politiek die tegenwoordig weer hip is dit alleen maar versterkt…

 13. @ toetermuur: mooie reactie zeg! die bedoel ik! ;) jij hebt duidelijk wat meer tijd genomen om over je teksten na te denken dan ik…en helaas heb ik niet veel toegang tot moslims behalve dan de slager maar die is weg….dus moet ik impertinente vragen stellen aan onschuldige meisjes-met-hoofddoek in de trein LOL helaas word dat soms niet zo gewaardeerd, maar Olliezahra zou ik best graag eens in het echt willen ontmoeten :) (toegankelijker dan de plaatselijke supermarktbekeerlinge ;))

 14. Weet je wat het is, CCBloom, ik ben zelf zo a-religieus als ik breed ben en dat is niet gering..Ik wil zelf ook niets van een ander opgedrongen krijgen, maar ik heb dus anderen wel jarenlang bestempeld als dogma-vretende oliebollen. Dan communiceer je niet…
  Het door jou niet zo gewaardeerde woord “respect” verdient hier zeker een plaats, want met respect is het volgens mij net als met communiceren: het moet van twee kanten komen, anders werkt het niet. Als je scheldt, of een chagrijnige kop trekt, bij het naderen van zo’n groep Marokkaanse of andere hang-ventjes, dan gooi je de communicatie al op slot omdat je van tevoren al je beeld op “geen respect” hebt gezet. Op het moment dat jij de weg vraagt en dat prettig doet, dan zijn beide kanalen (het heen- en het weer-kanaal) geopend en komt er iets op gang. Dat is nou mijn lol!

 15. ik heb er nooi zo over nagedacht, hoe ik anderen bestempel…im probeer goed te kijken naar mijn eigen oordeel over iets of iemand en als dat oordeel mij niet bevalt omdat ik WEET dat ik er te weinig vanaf weet, dan zoek ik diegene juist op. Toen ik op de kunstacademie zat was er een meisje en ze werd door iedereen arrogant en onaardig gevonden. Ik dacht ik vorm mijn eigen mening wel en ben even met haar gaan praten, gewoon om te kijken of ze nou echt zo arrogant was….en jawel: te dom om te poepen en nog arrogant ook! Dan ben ik gauw klaar en heb me een eigen mening gevormd hoor! (Ik zeg niet dat het een goed gefundeerde mening was, maar wmb voldoende) datzelfde deed ik met die jongetjes…toen ik in bos en lommer woonde ook veel ervaringen met buitenlandse mannen gehad: ik lachte vriendelijk terug en bedankte ze voor het compliment! Om heel eerlijk te zijn ben ik alleen door die jongetjes ‘hoer’ genoemd en voor de rest nooit iets beledigends gehoord of gezien….en wat mensen denken…tja….dat is aan hun!

 16. Verschrikkelijk triest, die reacties. Zelf draag ik half/half een hoofddoek. Het gekke is dat dezelfde mensen (bij ons in de flat) me zónder hoofddoek heel vriendelijk gedag zeggen en me mét hoofddoek menen te mogen laten wachten bij de lift (wij hoeven toch maar naar de tweede!), ineens niet meer gedag zeggen of weet ik veel. Heel, heel typisch.
  Wat veel mensen niet begrijpen is dat ik hem op en af doe, die hoofddoek. Ik ben zelf aan het ‘stoeien’ met het fenomeen hoofddoek. Van de verplichting ben ik niet overtuigd, maar ik wil me wel profileren als moslima op de één of andere manier. Mijn man vindt dat gezeur over de hoofddoek maar helemaal niets en die zou ze wel willen verstoppen. Alleen hebben wij de afspraak thuis dat we de ander niets verbieden, dus die vlieger gaat niet op. ;)
  Oftewel, laat iedereen zijn eigen pad lopen. Geef iedereen de ruimte zijn eigen dingen te doen. Zolang het uit het hart komt, kun je er niets over zeggen.
  Daarbij: ik ken véél vrouwen die een hoofddoek dragen en slechts één vrouw die hem onlangs heeft afgedaan. Vrijwel allemaal dragen ze de hoofddoek omdat ze dit ZELF willen.

 17. Sommigen moet eens nodig aan de filosofie om uit hun benauwde denkwereld te geraken. Wat is vrijheid en wie is vrij? De blanke mensen, de kolonisatoren, gristenen, moslims, de schaarsgeklede mensen, de vrome, kuise medemens. In hoeverre bent u vrij? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als vrij zijn? Passen wij niet allemaal dwang toe?

  Wie bepaalt eigenlijk wat u denkt en vindt? Uw geweldige brein of de moorddadige mediamachine? Vrij zijn is een illusie! De een laat zich onderdrukken door reclame, de ander volgt vrome regels van een religie.

 18. hier een belgische die tot islam bekeerd is en hoofddoek draagt nuja meestal dan want op het werk is het absoluut niet mogelijk. Veel mensen hebben er problemen mee dat ik een hoofddoek draag, maar weet je ik voel me eerder onderdrukt als ik mijn hoofddoek moet afdoen dan als ik hem draag. De wereld van vandaag vind bloter beter goed maar dat wil niet zeggen dat ik daar aan mee doe en dat ik me niet mag bedekken immers mijn hoofd mijn vrijheid.

  Overigens krijg ik elke keer als ik nr het station ga de reactie dat ik toch wel heel goed nederlands spreek wanneer ik mijn kaartje koop

 19. Zeg FZ, Ik hou van jou hoor. Je zegt het precies zoals het is.

  Ik snap trouwens wel dat gevoel van CCBloom, das logisch. Als je een bekeerlinge ziet, die is anders als jij qua geloof en qua uiterlijk dus je voelt je een beetje afgewezen, alsof jij niet goed genoeg ben en daarom krijg je dat verrader gevoel. Das heel normaal denk ik, alleen jij komt er hier voor uit.
  Ik voel me ook altijd afgewezen als ik bijvoorbeeld door de stad loop en ik draag een hoofddoek en mensen nemen me niet serieus of ze kijken me aan of ik een vrouwelijk taliban ben. Ik ben ook maar een mens, ik wil ook graag dat mensen me zien, MIJ maar als je een hoofddoek draagt, word je niet meer gezien en pas je er niet meer bij. Een buitenbeentje.

  Nadia, ik draag ook een hoofddoek en het is misschien ook een mening die niet graag gehoord word maar ik vind het altijd jammer als vrouwen hun lichaam blootgeven voor de hele wereld. Maar dat mogen ze wel doen, ik bedoel, das hun pakkie an(of uit). Ik kies er gewoon niet voor.

 20. Mijn blik op bekeerlinges en-lingen is wel enigszins veranderd hoor, door deze blog! Ik bedoel, het zijn ook (vooral???) culturele problemen en niet Islam/Christen/noem een geloof…. Het is alleen jammer dat we ‘een geloof’ nig steeds zo hard nodig hebben en er zoveel ruzie om kunnen maken….. Ik heb hetzelfde bij van die nieuwe gristenen, maar die herken ik niet in de supermercado! ;)

  OllieZahra; Ik bedoel meer dat je minder kan varieren, ik bedoel een lange jurk is een lange jurk….ik kan in een broek, spijkerbroek, sportbroek etc….ik bedoel dat ik met mijn keren kan laten zien ‘wie ‘ ik op dat moment ben…Ik vroeg me af of je ook Moslima’s hebt met een spijker’gewaad’ en eentje van zijde voor een sjiek feest…en hoe doe je dat met dresscodes op feestjes? wij hebben binnenkort ijvoorbeeld een black tie trouwerij in schotland…nou ja, zat er gewoon aan te denken…en dan bedoel ik niet alleen de hoofddoek, daar doe ‘die meiden’ inderdaad van alles mee :)

  • Allereerst wil ik zeggen dat ik geen ‘gewaad’ draag, maar een jurk. Het grappige is dat, als mijn moeder een lange jurk draagt iedereen het een jurk noemt, en zodra ik er een draag is het opeens een gewaad. Wat mij betreft zit daar een lading op. Het is een gevoelskwestie die ik toch even wilde noemen.
   Ik heb een heel duidelijke kledingstijl en ook al draag ik altijd een lange jurk kun je deze natuurlijk ook sjiek, netjes, sportief of cassual dragen. Ik vind het belangrijk dat ik er verzorgd uit zie en daar zorg ik dan ook altijd voor. Genoeg te combineren hoor! Maak je om ons maar geen zorgen ;D

 21. @CCBloom:

  Welbeschouwd is het atheisme en agnosticisme ook een geloof. U wilt niet weten wat er in naam van de Verlichting of het atheisme is afgeruzied. Sterker nog, tot op de dag van vandaag wordt er in naam van de Verlichting oorlogen gevoerd met miljoenen doden tot gevolg.

  Geloof en religie heeft meer goeds gebracht dan u zelf zou durven denken: barmhartigheid, liefdadigheid, zorg voor zwakkeren, rechten voor minderheden, mensenrechten. Dat er helaas mensen zijn die anderen het tegendeel willen doen geloven, is een kwalijke zaak en daar moet men door heen kunnen prikken. Door religie heeft de mensheid zich juist kunnen ontwikkelen en uit netelige levensituaties kunnen redden. Het is echt niet zo dat opeens de mens op het briljante idee kwam om de slavernij af te schaffen. Dankzij God zijn mensen bevrijd geraakt en heeft men zich kunnen ontplooien. Zonder God zou het recht van de sterksten nog steeds gelding hebben, en de beschaving geen meter vooruit zijn gekomen. God is de noodzakelijke factor om de bloedorstige mens te corrigeren.

  Dat er mensen zijn die zich in en conflictsituatie baseren op een heilig boek is een reducering van het werkelijke probleem en concflict. Het is ook herkenbaar in mijn en wellicht ook in uw dagelijks leven. Mensen halen van alles nog wat aan om hun gelijk te krijgen. Als ik thuis weer aan het bakkeleien ben over ditjes en datjes dan haal ik er ook meestal van alles en nog wat bij om mijn gelijk te halen.

 22. Olliezahra,geweldig blog ook de meeste reacties helpen om elkaar te begrijpen .Dit blog helpt om te voelen wat je vindt. Dit is COMMUNICATIE.

 23. Ik sluit me totaal aan bij de laatste reactie (Nonja).
  Terwijl ik je blog zat te lezen, zat ik al van verontwaardiging te stuiteren op mijn stoel, en toen ik enkele reacties voorbij zag komen, stuiterde ik er bijna vanaf….maar het bleek helemaal niet nodig. Prachtig hoe hier een dialoog wordt gevoerd, in de ware zin van het woord. Echt petje/hoofddoekje ;) voor jullie allemaal!!!

  Wat ik nog zou willen toevoegen als extraatje.
  Ik beschouw mezelf als ruimdenkend, ik ga er in principe altijd van uit dat iemand ‘goed’ is tot het tegendeel bewezen is. N.B. ‘Goed’ betekent dan natuurlijk niet dat die ander op mij moet lijken. Ik vind ‘anders’ vaak juist veel interessanter en leerzamer.
  Ik heb iemand gekend die zich had bekeerd tot de islam. Uit interesse vele gesprekken met haar hierover gevoerd, vond het eigenlijk heel stoer dat zij zich zo durfde te profileren met haar hoofddoek; je krijgt toch vragende blikken en opmerkingen (en nog heel veel erger, zoals ik tot mijn grote schrik en afkeer zojuist heb kunnen lezen…:( ), je moet dat toch maar durven om zo’n keuze vol overgave te maken.
  Wat ik zo jammer vond in haar geval (daar kwam ik achter na vele uurtjes gezellig kletsen), was dat zij het ene geloof had ingeruild voor het andere. Ze kwam uit een heel streng gereformeerd nest, waarin zij zich vreselijk opgesloten had gevoeld. Eindelijk had ze zich hieraan ontworsteld, maar blijkbaar had ze toch een religie nodig om zich ‘compleet’ te voelen.
  Daar is natuurlijk niks mis mee, maar het viel mij zo erg op dat ze bijna nooit haar eigen mening verkondigde. Het was altijd ‘Wij vinden…’ of ‘in de Koran staat…’
  Maar wat vind jij?? Daar kreeg ik helaas bijna nooit een antwoord op. Haar identiteit was te zeer vervlochten met haar (keuze voor) haar religie.
  Mensen moeten er niet in verdwijnen, vind ik….dat is zo jammer van al dat moois dat ze zelf te bieden hebben.
  Maar als aanvulling? Fantastisch toch!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s