Hijabi’s in de KFC

Post: DunyaHenya

Tijd om het uit te lichten, het op te schrijven, woord voor woord, voor de allerlaatste keer, in de hoop dat het nu voor ééns en altijd duidelijk is.

Gister liep ik over het Buikslotermeerplein, strontchagerijnig en in alle staten. Net op het moment dat ik dacht dat het niet veel erger kon worden, zag ik ze daar:

Hijabi’s .. in de KFC.

Ik ben een tolerant mens, en kan ontzettend veel hebben, behalve hypocrisie, daar heb ik een broertje dood aan.  Ben je Moslim, en besluit je niet alleen halal te eten, vrienden, be my guest. Maar meisjes beseffen niet dat je dankzij je hoofddoek een visitekaartje bent van ons geloof, de Islam. Dan kan je je dit soort fratsen niet meer permitteren, heus waar.

Vorige week kwam de discussie weer tot stand, en onder een mom van ‘maar mijn vriendin zegt..’ Wegwezen met je vriendin, laat haar eerst de feiten nagaan voordat ze haar mond opentrekt en hersenloze onzin de wereld in gaat helpen, keiharde feiten willen we.

Elke weldenkende Moslim kan voor zichzelf concluderen dat het überhaupt onlogisch is, dat een Amerikaans massaproductie bedrijf, besluit hun kip ‘halal’ te slachten, omdat wij (percentueel gezien) kleine groep Moslims dat graag zo zien. BULLSHIT.

‘Zijn KFC producten halal?

KFC verkoopt geen Halal producten. Wij kopen onze kipprodukten in bij slachterijen die Halal gecertificeerd zijn, maar KFC is dit als restaurantketen niet.’

(Bron: officiële website KFC)

En de officiële statement van KFC’s  finest PR-lady en natrapper, mevrouw I. Kinken:

‘Ja. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om duidelijkheid te scheppen. Wij willen op geen enkele manier worden geassocieerd met de Islam of Islamvoedsel. Wij zijn geen organisatie die zich bezighoudt met hoe wij voedsel produceren op een Islamitische manier. Wij bereiden ons voedsel voor zoals wij denken dat goed voor ons is. Ons doel is zeker niet om halal voedsel te produceren.’

(bron: Al Yaqeen)

Mocht je nog even willen zien hoe het slachtproces er daadwerkelijk aan toe gaat, kijk dan nog even dit filmpje. Kleine tip, barst niet in huilen uit, dat wil ik niet op mijn geweten hebben, of wel, honestly I don’t give a damn. Veel kijkplezier.

KFC slachtproces

9 gedachtes over “Hijabi’s in de KFC

 1. Kon het niet laten. http://www.flickr.com/photos/53751145@N00/2155083286/

  Beetje kort door de bocht weer… Dat die PR dame een halve PVV-er is, wil niet zeggen dat KFC gewoon commercieel denkt. Dus als er vraag is naar Halal KFC dan komt die er ook.

  En wat betekent, wij kopen onze kip bij halal gecertificeerde slachthuizen, maar KFC is dat niet? Dus de kip is eerst halal, en dan spugen ze erop, en opeens ie ie niet Halal meer?

  Als we echt consequent zouden zijn zouden we ook eens moeten gaan nadenken over die tonnen aan kip die vanuit Nederland naar bijv. Saudi Arabië gaat. Of schapen die totaal dieronvriendelijk vanuit Australië op een boot naar het schiereiland worden vervoerd…

  • Denk dat er een groot verschil is tussen KFC in Saudie-Arabië, en die in Nederland. Net als dat er een groot verschil zit tussen de Mac Donalds van Marokko, en die van Nederland.
   Quick heeft in Frankrijk ook speciale halal restaurants geopend, dit wordt specifiek vermeld.
   De reden dat ze zeggen, ‘we halen het bij halal slachthuizen, maar zijn niet halal’ is omdat niet ál het vlees bij halalslachthuizen gehaald wordt, en ze het vervolgens vermengen met niet halal producten (smaakversterkers etc) om de producten op smaak te brengen.

   Al met al “Laat datgene waarover je twijfelt voor datgene waarover je niet twijfelt.”
   (Verzameld door at-Tirmidhie en an-Nasaa’ie, Sahih verklaard door o.a. al-Albaanie)’

 2. Ik begrijp je punt wel, maar ik vind dat iedereen vooral moeten doen wat hij/zij zelf wil. Een vrouw met hoofddoek die in de KFC zit geeft met haar hoofddoek niet het signaal af dat ze vindt dat het eten van KFC halal is en dat iedereen KFC zou moeten eten, net zoals een moslimman op kroegentocht dat signaal ook niet afgeeft voor alcohol. Ik wil niet dat niet-moslims het doen of laten van één moslim aanmerken als een daad van “de moslims”, maar ik vind dat wij dat dan ook niet zouden moeten doen.

  Toegegeven, als hijabdragende moslima ben je wellicht wat beter te herkennen dan een moslimman, maar de hijab maakt je in mijn ogen geen visitekaartje. We zijn ALLEMAAL visitekaartjes en dat zijn we met onze goede en minder goede daden. Net mensen, die moslims!

 3. Pingback: Waarom ik niet tegen halal ben! | De Geur van de Roos - Thierry Vanroy

 4. Goed artikel, al moet je niet meteen islamofobie in de kwestie brengen bij een multinational als KFC. Zo’n bedrijf maakt niet alleen misbruik door dergelijke dubbelzinnigheid, ze proberen jullie gewoonten te incorporeren in een fastfoodcultuur die noch halal, noch wat anders is.

  Heb op mijn blog alleszins gereageerd op dit artikel: http://blog.thierryvanroy.be/2011/05/waarom-ik-niet-tegen-halal-ben/

  En heb deze blog in mijn RSS reader gezet :-)

 5. Top D. Eindelijk je frustratie kwijt over de dames in de KFC. Ken je die Essent reclame? Alles is helemaal groen. En het gas? Nee, dat is blauw. Ik moest daar aan denken. Ze dragen vaak een hoofddoek voor de buitenwered en niet voor hun geloof. Net als de jongen in de reclame. Hij doet alles ‘groen’ voor het meisje. En niet omdat hij zich om het milieu bekommerd. Is dit een stomme vergelijking?

  • Dit is idd precies wat ik bedoel A. Dat ze het doen is nog tot daaraantoe, maar het vervolgens ‘halal’ praten, en daarmee de rest van de Ummah aanzetten om het ook te gaan doen, vind ik een kwalijke zaak.

   • Maar hoe kan iemand – hoofddoekdragend of niet – JOU nou aanzetten om bij KFC te gaan eten? Of wie dan ook? Overschat je hun invloed niet? Als je gelooft dat KFC halal is maar je onderzoekt het niet eerst, is dat nogal naïef. Misschien zijn er wel gewoon heel veel mensen die accepteren dat de kip niet ritueel is geslacht en denken: maar het is kip. Vrije keuze toch? Net zoals het een vrije keuze is om hier van jou aan te nemen dat KFC niet halal is.

 6. Beste mensen,

  Alle fast-foodketens verkopen naast kip ander soort vlees dat niet halaal is. Waarom eten in dergelijke restaurants als er ook ander soort vlees (haraam) verkocht wordt?
  Daar waar zich “haraam vlees” bevindt, kan toch niets “halaal’ zijn om te nuttigen? Mensen gaan tegenwoordig toch hun eigen weg.
  Ik denk dat het in deze tijd, beter is om mensen in hun waarde en in hun keuze te laten.

  Blog betreft Hijaabi’s in KFC. Als we nu iets verder gaan en de internetwereld nemen, wat zien we dan? Jammer genoeg maar al te veel moslima’s die zich schaamteloos (in Hijaab) vertonen. Is dat niet zorgwekkend? Als deze moslima’s zichzelf niet eens respecteren, welke waarde hechten zij dan aan het naleven van de geloofsbelijdenissen?
  Mijn advies: Slechts adviseren, stimuleren en overtuigen door zelf het goede voorbeeld te geven.

  En om nog heel even terug te komen op de “halaal kippen”: In slachthuizen doen ze niet ritueel slachten zoals dat hoort. Dus al het kip met het zogenaamde keurmerk 100% halal is niet halal. Ritueel slachten betekent na het uitspreken van de geloofsbelijdenis en de betreffende dua EIGENHANDIG slachten. In slachthuizen wordt dat machinaal gedaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s