De Bouali-norm

Je kunt je afvragen of het werkelijk nodig is: wéér een stukje over Marokkanen. Gelukkig gaat deze blog niet over Marokkanen, nou ja… misschien een heel klein beetje.

Sinds de introductie van het begrip “kutmarokkaan” in 2002, naar mijn bescheiden mening zo’n beetje het enige noemenswaardige dat Rob Oudkerk aan onze samenleving heeft bijgedragen, is het onderwerp “de Marokkaan” hot. Er zijn meerdere liedjes over gezongen, series over gemaakt, boeken en artikelen over geschreven, fora mee overspoeld en films over gemaakt. Werkelijk iedereen heeft een mening over “DE Marokkaan”. Maar, zoals Máxima zou zeggen: DE Marokkaan bestaat niet. En toch willen “wij”, met onze hokjesgeest, de Marokkaan uniformeren tot een sociaal acceptabele verkaasde eenheidsmerguez.

Ik noem dat “de Bouali-norm”. In tegenstelling tot de Balkenende-norm heeft de Bouali-norm niets met geld te maken. De Bouali-norm is de norm die de Nederlandse samenleving oplegt aan “de Marokkaan”. De naamgever van de norm is Ali B., wie kent hem niet? De laatste vraag is uiteraard retorisch bedoeld, maar mocht u behoren tot de zeldzame groep Nederlanders mét internet en tv maar zónder wetenschap van wie Ali B. is, hier een korte uitleg: Google.

Sinds Ali B. aanschoof bij zo’n beetje ieder tv-programma van Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door, RTL Boulevard, Ik Hou Van Holland tot Waku Waku, is hij verworden tot de ideale Marokkaan. Ali is gezellig, altijd vrolijk, met Ali kan je lachen, Ali maakt leuke liedjes. Kortom: Ali is een goeie gozer. Dat Ali in zijn jonge jaren drugs heeft gedeald, weten we niet of willen we niet weten. Nee, Ali is die jongen die je best als schoonzoon zou willen (mits alle heteroseksuele Nederlanders niet kunnen). Ali B. is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meetlat waarlangs de Nederlandse Marokkaan wordt gelegd: ben je minimaal één Bouali of meer (kan dat?), dan deug je en mag je blijven (ondanks je Marokkaanse paspoort). Ben je minder dan één Bouali, dan ben je een kutmarokkaan, hoor je hier niet en dien je te vertrekken naar “je eigen land” (onder inlevering van je Nederlandse paspoort). Dat Ali B. het IQ van een poffertje heeft, doet overigens niet ter zake. Het is sowieso beter om ze dom te houden, die jongens. Toch?

Maar, en dat is Máxima vast met mij eens, zo zwart-wit is het nou eenmaal niet. Ik ken Marokkanen die een uitkering hebben, Marokkanen die 40 uur per week werken voor een baas (vaak zelfs de overheid!) en Marokkanen die zich helemaal een slag in de rondte werken als zelfstandig ondernemer. Ik ken Marokkanen die zonder startkwalificatie van school zijn gegaan, Marokkanen die een opleiding volgen in het hoger onderwijs en Marokkanen die een HBO-diploma of een academische titel op zak hebben. Ik ken Marokkanen die een “sjgaapie sjgaapie-accent” hebben, Marokkanen die een “Ali B.-accent” hebben en Marokkanen die een Gooische R hebben. Ik ken Marokkanen die grappen maken, Marokkanen die muziek maken en Marokkanen die drugsgeld maken. Ik ken Marokkanen die radio maken en Marokkanen die radio’s stelen. En ik durf te beweren dat het overgrote deel van deze Marokkanen meer dan één Bouali zijn. Veel meer!

Daar waar de Balkenende-norm een doel dient – ik ken trouwens niet één Marokkaanse graaier bij de (semi-)overheid of in het bedrijfsleven… – is de Bouali-norm dus een compleet zinloze standaard, waar we heel snel van af moeten. Eerst was er alleen maar aandacht voor de “slechte” Marokkaan en nu is er aandacht voor de “wenselijke” Marokkaan. Maar wanneer komt er eens aandacht voor de echte en menselijke Marokkaan?

Shit… ik lijk wel een rapper! ;-)

40 gedachtes over “De Bouali-norm

 1. Ik zeg: beat eronder en je hebt een hit!!!
  “Eerst was er alleen maar aandacht voor de “slechte” Marokkaan en nu is er aandacht voor de “wenselijke” Marokkaan. Maar wanneer komt er eens aandacht voor de echte en menselijke Marokkaan?”

 2. So so Suus! Je naam zegt het al ;) Goed stuk en zeker een erteetje waard. En Ali B. kan nog veel van je leren. En al helemaal op muzikaal vlak na je laatste zinnen te hebben gelezen.

 3. Ali B. is een product van de mixologie van links racisme. Het maakt het onmogelijk voor Marokkanen om gewoon Marokkaan of Nederlander te zijn. Nee, je bent Marokkaan dus heb je maar te conformeren aan het beeld dat we van je scheppen. Net zoals een zwarte nooit viool kan spelen, maar dreadlocks moet hebben en djembe moet spelen.

  En laten we de drempel natuurlijk verlagen met een flinke dosis MTV. Want als je een kleurling bent die rapt, dan ben je het natuurlijk helemáál.

  En daarmee komen we tot de kern van de zaak. Uiteindelijk wil die goegemeente geen Marokkaan en geen Nederlander, maar een bende persiflages die mooi meegaan in het kosmopolitisch Nederlander/Marokkaan zonder Nederlandse/Marokkaanse cultuur zijn. Zoals Maxima zou willen.

  Vraag me af wat Maxima trouwens van haar Argentijnse cultuur vindt, want met de post-WOII immigratie daar, is dat behoorlijk fascistisch geworden.

  Wees authentiek en ga niet mee in het valse debat tussen multiculti’s en peroxidekapsels!

 4. Goed stuk! De ‘Bouali-norm’ vind ik trouwens knap gevonden. Ik ga je blogs in de gaten houden!

  Ik denk dat de aandacht voor de slechte Marokkaan en de wenselijke Marokkaan altijd naast elkaar hebben bestaan; rechts/conservatief Nederland kent de Marokkaan als barbaar die hier nu eenmaal leeft, maar geen dag te vroeg kan vertrekken en “links”/”progressief” Nederland als barbaar die hier nu eenmaal leeft, maar d.m.v. autochtone heropvoeding, chantage en pressie best “gewoon” en “beschaafd” kan worden.

 5. Goed blog! Harde norm, ja, die Bouali-norm; stel je voor dat we eens leerden omgaan met een palet aan grijstinten. Het móét in die hokjes, zelfs al heeft het de vorm van een buis (ROND).

 6. http://brahimusic.com/

  Al is hij wel van blingbling: http://www.artists4all.be/performer/media/thumbs/348.jpg

  Overgegaan op club: http://songfestivalmuziekfilm.web-log.nl/photos/uncategorized/2006_belgi_brahim_foto_bio.jpg

  Dus minder interessant als publiek figuur.

  Geef mij dan de Franse komiek Dieudonné maar, de media probeerden hem ook te gebruiken, als repliek maakte hij Le Pen de peetvader van zijn kind. Al weet ik niet hoe je Frans is?

 7. De BouHali-norm, wat mij betreft!

  Wederom goed geschreven Suus, zoals je al zegt er zijn vele ‘marokkanen’ die eigenlijk als lat moeten worden gezien, waarbij Ali nog lang niet bij in de buurt komt. Marokkanen die echt hun best doen, hard werken, van niets iets maken en niet doormiddel van ‘geluk’ (noem ’t knuffelen met de koningin of een hitje met marco) hun functie behalen. Het wordt tijd dat er naar hun wordt gekeken, lang genoeg hebben de rotte appels in de spotlight gestaan.
  Nu is het tijd voor de echte ‘marokkaan’ die wiens ouders beiden geen of slecht nederlands spreken maar wel een hbo of universiteit diploma halen, zij die de wil hebben om ondanks alle dirt die er naar ze toe wordt gegooid, alles uit het leven te halen en de hoogste functies in deze maatschappij te bekleden!

  Misschien hoor je nooit wat over hen omdat zij, je kent het wel ‘maar jij bent anders’ zijn. Zij zijn de marokkanen die als Nederlanders worden gezien maar niet geteld.

  Blijf schrijven! Me like it..

  • Thanks, Dina! Ik erger me ook dood aan dat “maar jij bent anders” en dan zeggen ze het nog niet eens tegen mij!

   Driss zei gisteren trouwens ook al bouHali, maar ik ben ff vergeten wat het ook alweer betekent… XD

 8. Kanjer! Lekker hoor! Ik vind de strekking van je betoog geweldig! Het raakt perfect aan de Nederlandse neiging alles en iedereen te willen labelen.
  Toch…. ben jij volgens mij de eerste en enige die de ‘Bouali norm’ gebruikt om hem vervolgens ” een compleet zinloze standaard, waar we heel snel van af moeten” te noemen… Of ben ik zo 2002 dat ik m nog nooit had gehoord!?

 9. Bedoel je de term “Bouali-norm” zelf? Die heb ik laatst uit m’n dikke duim gezogen… ;-) Maar de norm hebben we al langer, vind ik. We waren alleen nog niet zo bewust…

 10. Zij zijn de marokkanen die als Nederlanders worden gezien maar niet geteld.

  mooi gezegd! ben zelf tegen spotlights of uitzonderingsposities voor welke groep dan ook….zou mooi zijn als we elke marokkaan normaal vinden, de hoogopgeleide en de stelende…zijn net mensen! ;)

 11. We moeten zeker af van een zogenoemde Bouali-norm.
  Idealiter lijkt mij dat we ook geen aandacht gaan besteden aan de echte en menselijke marokkaan.
  Aandacht moet er besteedt worden aan de echte mens. Waarom aandacht besteden aan de hardwerkende marokkaan?
  We moeten eens in gaan zien dat we allemaal mensen zijn.
  In hokjes denken zullen we altijd blijven doen.
  Vroeger was het een hokje voor de bakker en een hokje voor de slager. Nu is het een hokje voor de TURKSE bakker en een hokje voor de MAROKKAANSE slager.
  Hokjes zullen nooit verwijnen, hopelijk de hokjes op basis van ras wel.

 12. Ik ben wel met je eens dat het niets uit zou moeten maken of iemand Hollander, Marokkaan, Turk of Eskimo is, maar voordat we daar komen moet er nog een tussenstap worden gezet en dat is (ook eens) aandacht hebben voor de succesverhalen. Als we dat niet voor elkaar krijgen, dan verdwijnen de hokjes nooit.

  • Dat is wel waar.

   Zou het helpen denk je? Ik vraag me ook altijd af waarom men niet ziet dat de “problemen” die zogenaamd veroorzaakt worden door allochtonen ook spelen onder de autochtone bevolking.

 13. vroeger was het een hokje voor de katholieke bakker en de protestantse slager…verschil op basis van geloof zul je altijd houden…geloof wordt namelijk ook weleens levensOVERTUIGING genoemd ;)

  eeeeerm…….ras? Turk of marokkaan is geen ras maar een nationaliteit of misschien achtergrond van iemand……

  • @CCBloom
   Nou okee. Ik doelde met ras op het “populaire” gebruik wanneer er over racisme gesproken wordt.
   We moeten dus af van de hokjes op basis van etnische achtergrond.
   Maar buiten het verschil dat gemaakt wordt tussen turken, marokkanen en nederlanders, moeten we ook af van het verschil tussen blanken en zwarten. Dus zullen we ook de hokjes op basis van ras maar afschaffen?

   En je moet trouwens ook niet zo mierenneuken hoor! Zelf ben je ook niet al te genuanceerd in je reacties ;)

   • In het ‘populaire’gebruik van racisme, wordt meestal ‘discriminatie’ bedoeld. Discriminatie kan op basis van zo’n beetje alles…racisme alleen op basis van ras…maak dit (foute) gebruik van een woord niet nog populairder dan het al is! En het is mierenneuken, en ik ben niet genuanceerd, maar ik spreek wel Nederlands! ;) (De taal die ons allen verbindt en dat soort geblah, toch? ;))

 14. Coole blog! Had ‘em van de week al gelezen, maar kon niet reageren via de BB.

  De Bouali-norm is een leuk verzonnen term en helaas nog meer dan toepasselijk ook. Kortzichtigheid troef hier in Nederland, goed beschreven!

  Ik vind trouwens heel WJZBJZ tof, dat wou ik even zeggen.

 15. Leuke column. Suus geeft een leuke, feitelijke weergave van ‘Je hebt altijd rotte appels in een bevolkingsgroep’. Het enige typerende aan deze column is dat het toch nog weer OVER Marokkanen gaat ipv dat Marokkanen over zichzelf gaan schrijven en aangeven tot welke meetlat zij zelf geplaatst willen worden.

  Onlangs las ik een ‘boeiend’ stuk in de Volkskrant van een Nederlandse meid van Marokkaanse afkomst. Het ging over haar gevoel bedrogen te zijn door ‘haar eigen’ land:
  http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/8614/Ik_voel_me_bedrogen_door_mijn_eigen_land

  Wederom een typerend stuk: ‘Het is altijd de schuld van anderen’. Anderen die haar weer eens tegen een bepaald meetlat, al dan niet tegen de Bouali meetlat, houden. By the way: Hoopte, na het lezen van de titel, dat het om haar vaderland (Marokko) ging. Tevergeefs.

  Drs. ZB

 16. Oohja Suus,

  Is het nu opeens ‘jullie’, ‘Wij’? Wellicht dat ik het niet expiliciet heb genoemd, maar met mijn reactie wilde ik juist aanstippen dat vele Marokkanen snel de slachtofferrol oppakken.

  Gr. Z

 17. Overigens is jouw reactie wel heel bevooroordelend! Dat zegt ook maar weer over welke meetlat jij hanteert bij Marokkanen…. Niet dat ie veel anders dan de mijne ;)

  xx

 18. Nee ik bedoelde het sarcastisch. ;-) Als jij een stuk zou schrijven over de meetlat en dat haalt Geen Stijl, dan is het eerste woord dat valt “slachtoffer”. Ik leg Marokkanen langs de menselijke meetlat.

 19. Geen Stijl, alsjeblieft zeg! Je had het over de menselijke meetlat. Nou ik acht mezelf toch wel meer dan de meetlat die Geen Stijl lezers cq bezoekers hanteren.

  Mijn columns hebben wel de Telegraaf gehaald (commotie over een homo-plaatje). Alhoewel de bezoekers van Geen Stijl en De Telegraaf volgens mij identiek zijn. ;)

  Nou ga ik maar weer eens verder werken, anders krijg je dat gezeik weer: Marokkanen zijn lui en willen niet werken.

  Drs. ZB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s