De onderdrukte vrouw

“Goed beschouwd laat ik mij meer onderdrukken door aan het vrouwelijk schoonheidsideaal te willen voldoen, dan een vrouw die de hijab draagt”

Dit tweette ik een paar weken geleden. Mijn 200 volgers op Twitter vonden deze tweet kennelijk een stuk minder diepgaand en insightful dan ik zelf, want ik kreeg maarliefst 0 reacties. Waren die 140 tekens toch te weinig om mijn punt te maken? Of was het gewoon te ingewikkeld? Ik weet het niet.

Om te voorkomen dat het ook hier oorverdovend stil blijft, moet ik misschien eerst uitleggen wat “hijab” (spreek ongeveer uit: hi-dzjaeb) is. Hijab is islamitische kledij voor vrouwen, bestaande uit een hoofddoek en bescheiden kleding. Eenvoudig gezegd: hoofd en boezem moeten bedekt zijn en de rest van de kleding niet te strak en niet te kort.

In Nederland is het de laatste jaren gemeengoed geworden om de hoofddoek te bestempelen als vrouwonvriendelijk en onderdrukkend en de draagsters ervan te verketteren. Zelfs een overtuigd feministe als Femke Halsema zei ooit dat ze niet kan wachten tot alle vrouwen in Nederland in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Ik durf echter de stelling wel aan dat de hoofddoek/hijab manonvriendelijk en vrouwbevrijdend is; manonvriendelijk omdat er immers weinig chick meer valt te checken en bevrijdend voor vrouwen omdat de hijabdragende vrouw zich qua uiterlijk bijna nergens meer zorgen om hoeft te maken. Een voorbeeld.

Ik, ’s ochtends voor de spiegel: Zit mijn haar goed? Moet ik alweer naar de kapper omdat mijn grijze uitgroei zichtbaar is? Steek ik mijn haar op of laat ik het los? Hoeveel mascara is vandaag nodig voor de juiste mate van verleidelijkheid van de oogopslag? Maakt dit truitje mij eigenlijk dik? Is mijn halslijn niet te diep? Of juist niet diep genoeg? Is mijn decolleté pukkelvrij? Zitten de boobies nog goed? (even de bustehouder goed sjorren) Heb ik een dikke kont in deze broek? (van alle mogelijke kanten bekijken) Zie je mijn oma onderbroek niet zitten? Hangt mijn buik niet te veel over dit achterlijk lage heupmodel spijkerbroek? (eventueel nog drie keer iets anders aantrekken) Waar zijn de goede hakken? (zodat de benen optisch langer lijken, schijnt sexy te zijn) Is er nog tijd om me nog een keer om te kleden? Nee? Nou, vooruit dan maar. Klaar.

Zij, ’s ochtends voor de spiegel: Past de kleur van mijn hoofddoek bij de rest van mijn kleding? Ja? Klaar.

En het stopt natuurlijk niet bij de kleding. Ik denk dat er bar weinig hijabdragende vrouwen zijn die hun lippen laten opspuiten, hun gezicht laten dichtbotoxen of een boobjob nemen. Gesluierde vrouwen die zichzelf drie keer per week afbeulen in de sportschool om een gespierde kont en/of een six pack te kweken? Ik kom ze niet tegen! Als je de zwembandjes niet ziet zitten, zijn ze gewoon een stuk minder relevant. En terwijl ik in ieder reclameblok minimaal drie producten zie die ik moet hebben (zoals ontbijtkarton Special K, afslankgel Somatoline en obesitaspillen Alli, zelfs de laatste wordt aangeprezen door een mooiere en dunnere vrouw dan ik), schenkt zij nog een kopje mierzoete muntthee in en neemt ze er een koekje bij. Of twee.

Natuurlijk zeg ik hiermee niet dat hijabdragende vrouwen luie koekjesmonsters zijn. Integendeel. Ik zeg dat wij hoofddoekloze, schaarser geklede vrouwen ons massaal laten gijzelen door een door veelal homosexuele (!) mannen opgelegd vrouwelijk schoonheidsideaal. Vraag een gemiddelde heteroman wat hij mooi vindt en negen van de tien mannen zullen zeggen dat ze wel van een beetje houvast houden. Dus sport en lijn vooral om gezonder te worden, maar niet omdat je eigenlijk dat gefotoshopte cokesnuivende boulimiamodel op de cover wilt zijn. Kom op: bevrijd jezelf van de onderdrukking! Zo zou Femke het ook gewild hebben.

35 gedachtes over “De onderdrukte vrouw

 1. Ik weet alleen wat ik zag bij al die dames uit het midden oosten die hier kwamen voor hun KLM training: prachtige designer skinny jeans en dito tshirts onder een islamitisch gewaad.
  Ik gaf ze een week les en ze waren maar wat blij dat ze zich niet hoefden te bedekken van top tot teen. Voor mij de key: zolang het de keuze van die vrouw zelf is; more power to her!

 2. Woohoo! Geweldig Suus dat je bent gaan bloggen! Ook een goede blog! Ik vind zolang het de keuze is van de vrouw zelf, waarom niet?

  Ik heb een tijdje met Islamitische vrouwen gewerkt en ik vond dat ze er stukken beter uitzagen dan de “doorsnee” Nederlander. Kleuren die mooi op elkaar zijn aangepast. Handen/nagels goed verzorgt, mooie schoenen eronder. Als ik dan op straat, iets te dikke mensen zie in een spagettitopje dan denk ik, pfff, schaamteloos.

  Ga zo door Suus!! x

 3. “Goed beschouwd laat ik mij meer onderdrukken door aan het vrouwelijk schoonheidsideaal te willen voldoen, dan een vrouw die de hijab draagt”

  Heel herkenbaar!

  Goed stuk, keep writing!!

 4. Het citaat, van jezelf, waar je mee begint vind ik erg diepgaand. Je snijdt daarmee een onderwerp aan waar vele mensen hun ogen voor sluiten, namelijk de gelijkenis tussen westerse en niet-westerse vrouwen. Daarom vind ik je conclusie niet helemaal terecht. Net als wij, hebben hijab dragende vrouwen emoties, verlangens, behoeftes, idealen en dromen. Zij worden ook omringd door jaloerse vrouwen met een een oordeel. En ook hebben ze een man die ze willen pleasen.

  • Net als wij, hebben hijab dragende vrouwen emoties, verlangens, behoeftes, idealen en dromen. Zij worden ook omringd door jaloerse vrouwen met een een oordeel. En ook hebben ze een man die ze willen pleasen.

   Mooi…….

   Ik denk dat uiterlijk bij elke groep vrouwen even belangrijk wordt gevonden… vind het alleen zo jammer dat het inmiddels een goed NL’s gebruik is om de ‘westerse’ gang van zaken af te kraken en de ‘oosterse’ gang van zaken op te hemelen…..:(

   • afkraken: Ik zeg dat wij hoofddoekloze, schaarser geklede vrouwen ons massaal laten gijzelen door een door veelal homosexuele (!) mannen opgelegd vrouwelijk schoonheidsideaal.

    Dus sport en lijn vooral om gezonder te worden, maar niet omdat je eigenlijk dat gefotoshopte cokesnuivende boulimiamodel op de cover wilt zijn.

    bevrijd jezelf van de onderdrukking!

    ophemelen, of beter gezegd: romantiseren: Zij, ‘s ochtends voor de spiegel: Past de kleur van mijn hoofddoek bij de rest van mijn kleding? Ja? Klaar.

    Ik denk dat er bar weinig hijabdragende vrouwen zijn die hun lippen laten opspuiten, hun gezicht laten dichtbotoxen of een boobjob nemen. Gesluierde vrouwen die zichzelf drie keer per week afbeulen in de sportschool om een gespierde kont en/of een six pack te kweken? Ik kom ze niet tegen!

    Vooral ‘bevrijd jezelf van de onderdrukking’ het is grappig want weer met die Femke-twist, maar valt erg in de categorie ‘wat u niet wilt dat u geschiedt’……………. je mag een vrouw met hoofddoek niet zielig vinden want de kans dat ze die hoofddoek uit vrije wil draagt is aanwezig, maar een vrouw die zich afbeult in de sportschool mag je wel zielig vinden…. of begrijp ik het nu verkeerd? en waarom zou ze het alleen voor de gezondheid mogen doen en niet omdat ze er gewoon uit WIL zien als ‘dat cokesnuivende boulimiamodel’?? Ik zou er een moord voor doen eruit te zien als Gisele, Heidi of Doutzen! en what if? als ik dat alleen zou doen om manlief te pleasen?? dat is toch ijn recht? net zoals het ook het recht van een (willekeurige, ik zeg niet dat ‘ze het allemaal daarom doen) hoofddoekdragende vrouw die hoofddoek voor haar man op te doen….

 5. Je hebt gelijk Nadia, maar deze blog gaat eigenlijk niet over hijabdragende vrouwen, ook al gaat ‘ie (deels) over hijabdragende vrouwen… ;-) De focus ligt op de veel te hoge eisen die niet-hijabdragende aan zichzelf stellen en die druk is gewoon hoger als je “alles” ziet. Maar natuurlijk hebben hijabdragende vrouwen niet alleen met zichzelf te maken. Vrouwen brengen elkaar met die vieze blikken en hatelijke opmerkingen trouwens sowieso veel meer schade toe dan mannen ons kunnen toebrengen. Daar moeten we eens mee stoppen: we zijn zusters en we zijn allemaal mooi op onze eigen manier.

  • Zelf ben ik geen hijab dragende vrouw, maar ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat een hijab dragende vrouw net zulke hoge eisen stelt aan zichzelf als alle andere vrouwen.

   Kom op: bevrijd jezelf van de onderdrukking! Zo zou Femke het ook gewild hebben.

   Ik denk daarom dat dit geldt voor ALLE vrouwen.

   … we zijn zusters en we zijn allemaal mooi op onze eigen manier.

   Hier heb je volkomen gelijk in!

 6. @Cecilia (ik kan niet direct op jou laatste reactie reageren, dus dan maar zo): ik bedoel te zeggen dat het door (veelal) homo’s bedachte vrouwelijke schoonheidsideaal fake (gefotoshopt) is en voor de meesten van ons gewoon onbereikbaar is, of je er nou een moord voor doet of niet. Gewoon, omdat we niet allemaal 1.85m zijn, een topmodellen bouw of huid hebben en niet beschikken over een heel team van stilistes etc. Maar het is ook fake omdat de meeste mannen (maar ook veel vrouwen) het eigenlijk helemaal geen begeerlijke vrouwen vinden (want: veel te mager). En als je je dan niettemin blindstaart op dat ideaal, dan laat je jezelf toch gijzelen of zie ik dat nou verkeerd? Maar als je dat zelf niet zo ervaart: more power to you.

  Ik zeg niet dat de “westerse” of de “oosterse” manier beter is, ik zeg dat de relaxtere manier (happy zijn met wie je bent, inclusief al je “gebreken”) de betere manier is. Luister niet naar de mode-homo maar naar jezelf.

  • hmmmm…in je stukje lees ik toch echt niet-hoofddoek-dragers laten zich ‘massaal gijzelen’….en niks over 1m85 zijn en een modellenbouw hebben maar wel|: ‘cokesnuivend boulimiamodel’ als we allemaal zusters zijn die op hun eigen manier mooi zijn…waar is hier ‘the love’??

   en het interesseert me weinig wat ‘de meeste mannen (en ook vrouwen)’ ervan vinden…het is natuurlijk ook sociaal wenselijk om je net iets te vadsige vrouw ‘de mooiste van de wereld’ te vinden en in te spelen op haar onzekerheden dat die gazelles die de cover sieren ‘veel te mager’ zijn…zou ik ook zeggen als man die misschien nog een keer sex wil in zijn leven……(ok, dit is gemeen…;))

   • Lengte en bouw is toch inherent aan het cover(super)model? Dat hoeft er ook niet specifiek bij, dacht ik.

    Die man kan magere sex ook buiten de deur zoeken, hahaha!

 7. en eerlijk gezegd: ik ben echt wel dikker geweest en kleedde me daar ook naar: alles bedekt door een grote bruine trui, ik leek wel een beer! en als ik eens de fout maakte naakt voor de spiegel langs te lopen dan jankte ik letterlijk vanwege mijn vette lijf. Nu afgevallen en je begint de eerste tekenen van fitheid te zien en ik sta sochtends een half uur in mijn blootje naar mezelf te staren…wil niet eens meer kleren aan! natuurlijk zijn e altijd verbeterpunten maar ik word hier toch echt gelukkiger van dan van 1 of 2 koekjes bij de mierzoete muntthee, hoe lekker ook! (muntthee dan, Turkse koekjes vind ik niet zo…;))

 8. denk je echt dat een vrouw die eruitziet als een supermodel het met iedere man doet??? ik heb het nog steeds over Heidi, Doutzen, Gisele…..maar ik merk gewoon echt aan mezelf (zie hierboven) dat het mij wel veel voldoening geeft er zo goed mogelijk uit te zien… en als iemand dat blindstaren wil noemen, dan moet dat toch eigenlijk ook kunnen? heb als niet heel fanatieke sporter echt al uiteenlopende reacties op mijn levensstijl gehad…een vriendin van mij is natural body builder met een paar kampioenstitels op haar naam…nou, die mag helemaal haar borst (spieren ;)) wel nat maken als ze het cirkeltje dat ermee vertrouwd is verlaat!

  • “denk je echt dat een vrouw die eruitziet als een supermodel het met iedere man doet???”

   Wáár zeg ik dat dan? Ik heb het over een man die zijn vrouw te dik vindt maar wel sex wil (desnoods met de ogen dicht): die kan het ook buiten de deur halen als hij dat zou willen… Of de hand aan zichzelf slaan… ;-)

   • ja das waar….het gaat eigenlijk niet over ‘iets te vadsige vrouw’ maar meer ‘iets te lelijke vrouw’ of ‘vrouw die zich iets te comfortabel voelt met al haar gebreken en er daarom te weinig/niets aan doet’ het is gewoon sociaal wenselijk om je eigen vrouw de mooiste/lekkerste/aantrekkelijkste van de wereld te noemen, ook al kan iedereen met zijn ogen dicht nog zien dat dat bullshit is in het geval van mooiste….ik ken een vrouw, eigenlijk best wel lelijk als je te goed kijkt en echt wel een eindje te dik, maar die is onwijs aantrekkelijk!! Ik ken ook een paar van die standaard mooie meisjes waarvan er enkele ook echt aantrekkelijk zijn…komt door stem hoe iemand zichzelf (ge)draagt….maar die eerste vrouw, die hoef ik toch echt niet op de cover van een tijdschrift te zien, want het blijft niet lekker plakken op de foto…..het is een business en het oog wil ook wat…

 9. als beauty in the eyes of the beholder is, dan bestaat het schoonheidsideaal dus ook niet? De meeste beholders vinden een bepaald plaatje gewoon het mooist, hence: schoonheidsideaal! en dit kan dan weer per regio/land/werelddeel verschillen…. natuurlijk heeft elke persoon iets wat ie het mooist vindt en kan dat verschillen van de collega naast hem, maar er is gewoon een gemene deler in te herkennen…..

 10. Comments vliegen wel alle kanten op hier.
  Ben het met CCBloom eens dat het dragen van een hijab geromantiseerd wordt (door sososuus), maar verder denk ik dat je volledig voorbij gaat aan het onderwerp van het artikel.

 11. @Nadia: nee het lijkt me meer een feit. Kijk naar het steeds groeiend aantal overbodige cosmetische operaties (met als toppunt m.i. Aziatische ogen die worden verbouwd tot Westerse en schaamlipcorrecties omdat we op pornosterren moeten lijken), steeds jongere meiden met eetstoornissen (meiden die nooit dik waren) en enquetes waaruit blijkt dat het overgrote deel van vrouwen niet tevreden is met hun lichaam. Waarom worden foto’s geshopt? Waarom mag ik niet zien dat die modellen ook heus wel een put in één of beide dijen hebben? Het is allemaal list en bedrog en wij nemen het aan voor “de waarheid” en “het ideaal”.

  • ja dat is dus niet waar….of maak jij geen deel uit van die ‘wij’ die je beschrijft? jij schrijft zelf al dat je doorhebt dat die foto’s fake zijn…denk je echt dat andere vrouwen/meiden dat niet kunnen bedenken? er zullen altijd mensen ‘gekke’of extreme dingen doen….LAAT ze lekker, denk ik dan….ik denk echt niet dat wij (Sososuus) en ik de enige zijn to catch on! Ik schat mijn medevrouwen/meiden wel wat hoger in! Ik kijk zelf in de tijdschriften omdat ik gewoon van mooie plaatjes houd…mijn lichaamsobsessie (zoals ik het liefkozend noem) is gekomen toen ik in mijn vadsige tijd aan mijn man vroeg of hij me lelijk vond. Hij zei de gouden woorden: “Nee, ik vind het niet lelijk, wel vind ik je gezeik erover lelijk!! Dus doe er wat aan of houd je mond erover” Besloten mijn mond te houden, dit ging niet….er toen maar wat aan gedaan en nu prima tevreden!

  • @SoSoSuus. De cijfers liegen idd niet. Maar waarom denk je dat het is aangepraat. Zou het niet kunnen dat de vrouwen waar je het over hebt dit ECHT mooi vinden.
   Ik laat mezelf geen “schoonheidsideaal” aanpraten. Ik ben volkomen tevreden over mezelf, elk deel van mijn lichaam. En geloof me, ik lijk in de verste verte niet op Doutze. Het lijkt er meer op dat je je eigen onzekerheid hier laat spreken, ipv je ratio.

   • Mijn onzekerheid? Ik ben niet onzeker over mijn lichaam en zal ook nooit een eetstoornis ontwikkelen of een onnodige cosmetische operatie laten uitvoeren. Tevreden? Dat is wat anders. Maar kennelijk ben ik niet ontevreden genoeg om er iets aan te doen. Ik denk niet dat alle vrouwen die morgen wéér op dieet gaan de topmodellen echt mooi vinden. Ik denk dat zij denken dat ze niet voldoen aan wat mooi gevonden wordt als ze niet ook zo zijn. Dat is een verschil.

 12. Ik denk dat zij denken dat ze niet voldoen aan wat mooi gevonden wordt als ze niet ook zo zijn. Dat is een verschil.

  Zie jij dan helemaal niets in de gedachte dat deze vrouwen niet voldoen aan wat zij ZELF mooi vinden. En dat zij dat niet vinden omdat hen dat is aangepraat, maar omdat zij dat ZELF vinden.
  En om terug te komen op het blog zelf. Ik denk nog steeds dat hijab dragende vrouwen deze verlangens ook kennen.

 13. Ff een commentje tussen jullie discussie door, ehmme, hijabi’s die vinden hun uiterlijk echt wel belangrijk, ben pas nog spullen wezen halen voor mijn handen zodat mijn handen en nagels er mooi uitzien, ik haal een creme voor mijn gezicht die niet make up achtig is maar wel net genoeg kleur heeft om mijn verrotte, half slapende gezicht met pukkeltjes een een beetje te verbergen.

  De lijn, sja, buiten is dat niet belangrijk als je echt bedekt bent maar thuis wel! Je wilt toch nie als een vetzak voor je vent staan? Er is hier nie echt een sportschool voor moslima’s en ik heb er momenteel geen tijd voor maar als die er was he en ik had er tijd voor, zou je mij daar ook 2 x per week mezelf zien afbeulen. Oja en dan was ik de zonnebank nog vergeten en kleren? sja je hoofddoek moet wel passen bij je kleren he en je kleren moeten bedekt zijn maar je wilt er niet dik uitzien. Das allemaal nog niet zo gemakkelijk. CCBloom, ik las op een andere blog dat je nogal van mode houdt en daarom blij was dat je geen hoofddoek draagt maar geloof me, je kunt je ei echt wel kwijt als je een hoofddoek draagt, das wel meer een uitdaging.
  Je hebt ook merkhoofddoeken en er is een grens aan wat je aankan maar binnen die grens kun je je als fashionista echt wel uitleven.
  ik ben daar dan weer niet zo goed in maar het is wel heel goed mogelijk.

 14. Geweldig stuk !!!!! Ik draag zelf een hijaab en de manier hoe dit beschreven is beschrijft met denkwijze gedeeltelijk over de hijab zelf. Ik vond het echt heel leuk om te lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s